Dostal výpověď, nechal si zaplatit cestu do Austrálie

Tomáš Fránek
14. 4. 2010 16:20
Volksbank uspěla v soudním sporu se svým bývalým zaměstnancem, který trval více než deset let
Dagmar Lastovecká, soudkyně Ústavního soudu
Dagmar Lastovecká, soudkyně Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Nechat si zaplatit padesát tisíc korun za cestu do Austrálie od firmy, které je dodavatelem banky, se definitivně nevyplatilo bývalému zaměstnanci Volksbank.

Ústavní soud totiž odmítl jeho stížnost na to, že dostal právě kvůli cestě do Austrálie výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně. Celý spor se přitom vlekl už od roku 1999.

Jde v Česku o poměrně unikátní spor. Na veřejnost se sice už dostalo několik případů, kdy si (především politici) nechají platit cesty za sportem nebo zábavou do zahraničí od firem, které získaly zakázky, tresty ale za to příliš nepadají.

Manželé jeli spolu za cizí peníze

Volksbank se rozhodla v roce 1999 dát okamžitou výpověď muži, který pracoval v počítačovém oddělení banky. A to poté, co vedení ústavu zjistilo, že muž dostal od společnosti Debis OASA IT services cestu do Austrálie. Nejen pro sebe, ale i pro svou manželku. Každému z manželů firma zaplatila cestu za 50 tisíc korun.

Muž se sice při téměř měsíční cestě účastnil také odborné konference, za tu však měla Volksbank zaplatit přes tisíc dolarů účastnického poplatku. A protože firma Debis OASA IT patřila mezi dodavatele banky, Volksbank dala muži okamžitou výpověď za hrubé porušení pracovní kázně.

"Přijetí plnění (zájezdu do Austrálie) od dodavatele banky bylo jednáním neetickým, odporujícím základním zájmům zaměstnavatele a zavazujícím zaměstnance vůči obchodnímu partnerovi banky," rozhodli šéfové Volksbank.

Výpověď postupně potvrdily také Městský a Krajský soud v Brně.

Zaměstnanec ale poslal ústavní stížnost. Banka podle něj porušila jeho práva, výpověď byla neplatná. "Zaměstnavateli nevznikla žádná škoda, byla to soukromá, neveřejná aktivita v době dovolené a pracovního volna," uvedl muž ve stížnosti s tím, že nikoho ani při získávání zakázek pro banku nezvýhodnil.

Podle něj nesmí být osobní svoboda zaměstnance podřízena nejasným představám zaměstnavatele. Argumentoval, že nic takového (jako cesta do Austrálie) neměl nikde ve smlouvě zakázáno.

Musí nést následky svého chování

Ústavní soud jeho stížnost odmítl. Senát vedený soudkyní Dagmar Lastoveckou potvrdil, že banka měla právo dát zaměstnanci okamžitou výpověď.

"Obecné soudy se v napadených rozhodnutích všemi zjištěnými okolnostmi dostatečně vypořádaly a přesvědčivě odůvodnily, proč porušení pracovní kázně považují za takové porušení, které dosahuje intenzity vyžadované k okamžitému zrušení pracovního poměru," rozhodli soudci.

Podle soudců je celý případ jasný.

"Je očividné, že stěžovatel (bývalý zaměstnanec) přijetím plnění od obchodního partnera zaměstnavatele ve výši získal prospěch. Muži přitom nic nebránilo, aby o zamýšlené zahraniční cestě a podmínkách jejího financování svého zaměstnavatele předem informoval. Pokud tak neučinil, nezbývá, než aby nesl důsledky svého jednání," rozhodli soudci.

Placení zahraničních cest od firem, které získaly zakázky nebo nějaké jiné výhody přitom není v Česku neobvyklé. Málokdy ale skončí nějakým trestem.

Politici z Třebiče si tak například od firmy, která získala stavební zakázku ve městě, nechali zaplati cestu do Londýna na zápas klubu Chelsea. Na Floridu zase za peníze majitele pardubického hokejové klubu cestovali místní politici.

 

Právě se děje

Další zprávy