Stavebnictví má před sebou nejméně další tři těžké roky

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 4. 2010 14:18
Podnikatelé ve stavebnictví očekávají zlepšení ve svém oboru až v roce 2013, kvůli větší setrvačnosti.
Od rozhodnutí investora k zahájení stavby často uplynou i dva roky. Proto si stavebnictví na oživení musí počkat.
Od rozhodnutí investora k zahájení stavby často uplynou i dva roky. Proto si stavebnictví na oživení musí počkat. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Teprve s dvouletým zpožděním po celé ekonomice se oživení dočká i stavebnictví. Předpovídá to Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Pro letošní rok odhaduje pokles o pět procent. Klesání tak potrvá už druhý rok v řadě.

Navíc stavebníci předpovídají, že dno má jejich obor stále ještě před sebou. Na obrat vývojové křivky směrem nahoru si podle vlastního odhadu počkají až do roku 2013. Svaz to oznámil na stavebním veletrhu IBF v Brně.

"Stavebnictví je obor s větší setrvačností, důvodem jsou dlouhé lhůty investorských příprav a získávání povolení. U velkých staveb to trvá právě dva až tři roky. Z toho odvozujeme, že i když se ekonomika začne nějak ve světě a v Česku obracet do pozitiva kolem roku 2011, tak stavebnictví na to bude reagovat někdy kolem roku 2013," předpověděl podle ČTK prezident svazu Václav Matyáš.

Loňský rok znamenal pro stavebnictví pokles hodnoty jeho výroby na 534 miliard korun, pro letošní rok svaz odhaduje, že se výkon stavebnictví bude pohybovat okolo 500 miliard. Velmi to však záleží na vývoji zakázek ve druhém pololetí letošního roku.

První měsíce totiž nedávají mnoho důvodů k optimismu. Podle údajů Českého statistického úřadu v únoru kleslo stavebnictví meziročně o 23,6 procenta, v lednu to bylo 25,6 procenta.

Tento vývoj není dobrou zprávou pro ty, kdo ve stavebnictví pracují. Svaz již dříve odhadl, že letošní útlum bude znamenat úbytek 30 tisíc pracovních míst, což představuje asi šest procent. Situace však může být i mnohem horší.

 

Právě se děje

Další zprávy