Výzkum: propad stavebnictví povede ke krachům a korupci

Karel Toman
13. 4. 2010 17:43
Sektor, který místy meziročně propadl až o třetinu, čeká pokles i letos
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Praha - Mizérie českého stavebnictví nebere konce. V únoru se stavební produkce meziročně propadla bezmála o čtvrtinu, v pozemním stavitelství skoro o třetinu. To se tak v objemu nových zakázek dostalo až na úroveň obvyklou před deseti lety (viz graf).

Stavební firmy přitom předpovídají, že letos se propad prohloubí o dalších pět procent. 

Nouze o práci navíc zvyšuje tlak na korupci ve veřejných zakázkách a povede i rostoucímu počtu bankrotů firem. Poslední naděje tak hlavně velké firmy upírají na tak zvané PPP projekty.

Vyplývá to z průzkumu, který mezi stovkou v Česku působících stavebních firem v polovině letošního března provedla společnost CEE Construction Research.

Dno je stále v nedohlednu

"České stavebnictví stále ještě nedosáhlo svého dna," komentoval výzkum ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek. "Naopak,  optimalizace a restrukturalizace budou jedněmi z klíčových témat českého stavebnictví v roce 2010," dodal.

Sebevědomí firem tomu odpovídá. Oproti srovnatelnému lednovému průzkumu výrazně přibylo firem, které pro letošní rok vůbec nedokáží odhadnout své postavení na trhu.

"V současné době se jedná až o 30 % respondentů (oproti 11 % v lednu), což ukazuje na podstatný nárůst nejistoty," konstatuje zpráva CEEC. V inženýrském stavitelství „neví dne ani hodiny" dokonce 44 % firem. Růst očekávají už jen dvě pětiny společností, ještě v lednu to byly skoro dvě třetiny.

Hodně firem takový tlak nepřežije. Investoři se totiž snaží stlačit ceny co nejníže, často pod úroveň reálných nákladů. Až 56 % velkých firem přitom přiznává, že jsou ochotny vzít zakázku s nulovou nebo dokonce zápornou marží.

"To bude pro stále větší počet podnikatelů likvidační," je přesvědčen  předseda Krajské stavební společnosti SPS Pardubického kraje

Likvidační podmínky

Pesimistické jsou hlavně velké stavební firmy, které pokles sektoru pro letošní rok odhadují dokonce na 6,6 %.

"Největším problémem je zmrazení veřejných prostředků do již připravených či připravovaných investic dopravní infrastruktury," obchodní ředitel stavební společnosti OHL ŽS František Ledabyl.

Poslední nadějí velké firmy tak zůstávají tak zvané PPP projekty.

"Vzhledem k rostoucímu deficitu veřejných financí se domnívám, že bude potřeba věnovat více pozornosti partnerství veřejného a soukromého sektoru," shrnul postoje firem Andreas Höfinghoff, expert na stavebnictví z auditorské společnosti KPMG Česká republika, která byla partnerem výzkumu

Peníze nemá stát ani investoři

Příčina tohoto stavu je známá - finanční krize. Peníze nemají soukromí investoři, stát ani veřejná sféra a investice do staveb se proto výrazně propadly. Hodnota stavebních povolení v únoru podle Českého statistického úřadu poklesla meziročně o 24 %, stavět se začalo dokonce o 33,2 % bytů méně než vloni.

V dohledné době přitom firmy oživení rozhodně nečekají. Pro příští rok předpokládají jen mírný růst o dvě procenta. Po letošním pětiprocentním propadu by se tak za rok nedostaly ani na úroveň už tak bídného roku 2010.

Průzkum přitom potvrdil, že vypjaté podmínky v podnikání výrazně svědčí korupci. Podíl firem, které při ucházení se o zakázku nebyly požádány o úplatek, klesl letos na 42 %, přičemž v loňském a předloňském průzkumu se toto číslo pohybovalo mezi 58 a 59 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy