Sklady v Česku se už zase plní. Začne stoupat i nájemné

Ekonomika Ekonomika
12. 4. 2010 12:03
Zájem o skladovací plochy mají především firmy z automobilového a elektrotechnického průmyslu
Foto: Schenker

Praha - Ještě v první polovině loňského roku byl trh průmyslových a logistických nemovitostí vůbec nejhůře postiženým segmentem trhu komerčních realit. Přesně rok poté je situace opačná - zatímco kancelářské prostory marně čekají na oživení poptávky, kdysi prázdné sklady se pravděpodobně zaplní již do konce roku.

Jednoznačně to dokládá analýza mezinárodní poradenské společnosti Colliers International. Z ní vyplývá, že jen v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla nájemní aktivita 152 000 m2. To představuje v meziročním srovnání nárůst o téměř 77 %. Poptávka přitom přichází zejména ze sektorů automobilového průmyslu a spotřební elektroniky. Takovou situaci zažilo Česko v dobách největšího ekonomického růstu.

"Také se potvrzuje trend, který jsme zaznamenali již v druhé půlce loňského roku - poptávka přichází od firem, které sem přesouvají výrobu i logistické kapacity z jiných trhů, především ze západní Evropy," říká Karel Stránský, řídící partner Colliers International a šéf průmyslové divize.

Dá se očekávat pomalý růst nájemného 

Z dat Colliers dále vyplývá, že tato poptávka roste nepřetržitě již od druhého čtvrtletí loňského roku. Sklady, které ještě loni zely prázdnotou, se postupně zaplňují. "Aktuálně se neobsazenost pohybuje mezi 17 a 18 %, trh se tedy vrátil někam na úroveň druhé poloviny roku 2008," přibližuje Stránský.

"I pro druhé čtvrtletí registrujeme zvýšený zájem o skladovací a výrobní kapacity, před podpisem je aktuálně více než 48 000 m2 v Praze a v Plzeňském kraji," pokračuje Stránský.

Pokud by pokračoval současný růst ekonomiky, zaplnily by se veškeré neobsazené haly, kterých Colliers v Česku registruje zhruba 631 000 m2, ještě do konce letošního roku. V takovém případě by se ovšem dal očekávat pozvolný růst nájemného, zejména v nejžádanějších lokalitách Prahy a západních Čech.


 

 

Právě se děje

Další zprávy