Ekonomika se probouzí. Ale zatím nevstává z postele

Petr Holub
9. 4. 2010 13:53
Co prozrazují nezaměstnanost, inflace a vývoj průmyslu o momentálním stavu ekonomické krize?
Foto: Albert

Praha - Všechno se už vrátilo do původních kolejí. Ekonomiku táhne exportní průmysl, především výroba automobilů. Lidé se pomalu vracejí do továren a díky novým výdělkům se zastavil pád spotřeby.

Důležité je však slovo "pomalu". Pád zahraničního obchodu, průmyslu a služeb se zastavil deset procent pod úrovní roku 2008 a návrat je pozvolný, ve službách, stavebnictví ani v maloobchodě dosud nenastal.

Hodně aut, málo bytů

Česku opět vyšla sázka na export automobilů, říkají data Českého statistického úřadu zcela jednoznačně. Vývoz dosáhl dna právě loni v únoru, letos se zlepšil o osmnáct miliard, přitom přes polovinu zajistily právě automobily a jejich díly. Z toho ještě zajistilo čtyřmiliardový nárůst doznívající šrotovné ve Španělsku, Itálii, Francii a Belgii.

Průmysl zvyšuje své tržby pouze díky exportu, domácí poptávka po průmyslových výrobcích zůstala i pod úrovní loňského února. Tuzemské továrny mají před sebou perspektivu dalšího růstu, protože produktivita proti počátku roku 2009 vyrostla o deset procent, stále však o deset procent zaostává za předloňskými výkony. Záleží jen na zájmu zahraničních obchodních partnerů.

Export tak nahrazuje domácí poptávku, která dosud neroste u firem ani u domácností. Lidé proti loňsku nakupují méně, pád spotřeby se však proti minulým měsícům zastavil. Koupilo se o tři procenta víc automobilů než loni, prodejci však neutržili víc, protože snížili ceny.

Dopadem tuhé zimy statistici vysvětlují, že se v únoru už druhým rokem propadlo stavebnictví dvouciferným tempem. Na stavbě domů a bytů se zároveň projevily úspory domácností. Oproti roku 2008 se tempo výstavby snížilo o neuvěřitelných 50 procent.

S pomocí nových dluhů

Díky rostoucí produktivitě v průmyslu se do normálu vrátil pracovní trh a počet nezaměstnaných se v březnu snížil o deset tisíc. To odpovídá poklesu nezaměstnanosti, ke kterému dochází v březnovém období vždy, když země netrpí krizí.

Přispěl k tomu i fakt, že se nesnížily prostředky na mzdy ve státní správě, a tak úřady dosud nepropouštějí.

Zároveň údaje ministerstva financí upozorňují, že se ještě v březnu dále snižoval výběr pojistného. Údaje o pojistném signalizují, že lidé se dosud spokojí s méně kvalitními pracovními místy, které zaručuje dohoda o práci, anebo švarcsystém, při kterých se pojistné neplatí vůbec, anebo jen v minimální výši.

Mzdovou úroveň a tím i domácí poptávku tak i v druhém roce po začátku krize drží výdaje státu, který se propadá do dluhů stejným tempem jako loni.

Poznámka ke grafu: S výjimkou inflace a nezaměstnanosti jsou údaje za rok 2010 z prvních dvou měsíců.

Zdroj dat: ČSÚ, MPSV a výpočet Aktuálně.cz. Všechna data jsou sezónně očištěna

 

Právě se děje

Další zprávy