Průmysl v únoru rostl o 7 procent. Firmy nabírají dech

Radek Pecák Radek Pecák
9. 4. 2010 9:26
Stavebnictví je stále ještě v útlumu
Automobilový průmysl se už opět stává tahounem ekonomiky
Automobilový průmysl se už opět stává tahounem ekonomiky | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tuzemská průmyslová výroba v únoru v porovnání se stejným loňským měsícem vzrostla o sedm procent. Je to další nárůst po lednovém revidovaném růstu o 4,9 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla ovšem průmyslová produkce v únoru meziměsíčně nižší o 0,3 procenta.

Data dnes přinesl Český statistický úřad. Z nich vyplývá, že růst by neměl být jen krátkodobým výkyvem. Hodnota nových zakázek v únoru meziročně stoupla o 7,8 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů,  výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství  a výroba pryžových a plastových výrobků.

Podle analytiků nejsou povzbudivá čísla o průmyslu žádným velkým překvapením.„Únorový růst průmyslové produkce není překvapením v kontextu nejhlubších propadů ve stejném měsíci loňského roku. Pomalé ožívání u našich západních sousedů přihrává zakázky i některým českým podnikům. Řada z nich však zjišťuje, že se jim nedostává prostředků na jejich profinancování. Hlavním tématem tak zůstává volba priorit a strategie přežití pro letošní rok," říká Petr Smutný z PricewaterhouseCoopers ČR.

O nábytek ještě zájem není, také se nestaví

Jsou však ještě odvětví, které mají nouzi o zakázky a produkce nadále klesá. Podle statistického úřadu klesla nejvíce v odvětvích výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, výroba nábytku a výroba strojů a zařízení.

Stavebnictví pak je stále ještě v hluboké krizi. Tuzemská stavební výroba klesla v únoru ve stálých cenách meziročně o 23,6 procenta. Počet zahájených bytů se ve stejném období propadl o 33,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy