Blýská se na lepší časy. Nezaměstnanost v březnu klesla

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 4. 2010 9:25
Nezaměstnanost je na 9,7 procenta. Od února ubylo přes 12 tisíc lidí bez práce.
Nezaměstnaných sice mírně ubylo, ale analytici varují, že i tak může dojít k dalšímu růstu.
Nezaměstnaných sice mírně ubylo, ale analytici varují, že i tak může dojít k dalšímu růstu. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Po dlouhém pádu konečně přišel alespoň mírný náznak zlepšení. Naznačují to čerstvá čísla o březnové nezaměstnanosti v Česku, která zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podle jeho údajů se míra nezaměstnanosti od února snížila o 0,2 procentního bodu na 9,7 procenta. V meziročním srovnání však dál rostla - o dvě procenta.

Bez práce bylo v Česku 556 304 lidí, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. V porovnání s předchozím měsícem je to o 12 182 lidí méně. Dobrou zprávou je i to, že nezaměstnanost klesala ve většině ze 77 někdejších okresů České republiky. Na 66 úřadech práce evidovali v březnu méně lidí než o měsíc dřív.

Vývoj na trhu práce, který má z části na svědomí zahájení sezónních prací, potěšil i odborníky.

"Míra nezaměstnanosti v březnu překvapivě klesla na 9,7 procenta. Dobrou zprávou je navíc to, že na snížení počtu nezaměstnaných se podílel i vyšší počet těch, kteří nalezli novou práci," komentoval výsledek Pavel Mertlík, hlavní ekonom Reiffeisenbank.

Zároveň však varují, že ostře sledovaná hranice 10 procent přesto nemusí zůstat nepřekonána.

"Tempo růstu nezaměstnanosti v posledních měsících ukazovalo na převalení se přes tuto hranici, ale nestalo se. Svůj podíl na tom má teplejší březnové počasí, kdy se pomalu rozjeli stavební práce. Přesto předpokládáme, že se v dalších měsících situace příliš vylepšovat nebude a hranici 10 procent přeci jen prolomíme," podotkl Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

Řady nezaměstnaných totiž před začátkem prázdnin rozšíří čerství absolventi. "Míra nezaměstnanosti se dostala dokonce pod lednovou úroveň. Ochota firem otevírat nové pozice, byť částečně jen sezónní, konečně roste. To jsou pozitivní signály. Z hlediska struktury jsou vedle lidí bez vyššího vzdělání stále problémem například nezaměstnaní absolventi, jejichž řady za tři měsíce postupně začnou rozšiřovat jejich mladší kolegové," poznamenala Klára Valentová, specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark.

Práce neubývá všude stejně

Oživení na pracovním trhu v březnu potvrzují také portály s pracovní inzercí na internetu. "Pracovní portály Práce.cz a Jobs.cz zaznamenaly v březnu oživení, co se týká počtu inzerovaných pozic. Meziročně jich přibylo 11 procent a jejich počet je nejvyšší za posledních 12 měsíců," uvedla Jana Skalová ze společnosti LMC, která největší internetové pracovní portály v Česku provozuje.

(Poznámka ke grafu: S výjimkou inflace a nezaměstnanosti jsou údaje za rok 2010 z prvních dvou měsíců. Zdroj dat: ČSÚ, MPSV a výpočet Aktuálně.cz. Všechna data jsou sezónně očištěna)

---

Počty lidí, kteří marně hledají práci, se v Česku zvyšovaly už více než rok. Ale ne všude stejně. Zatímco Praha a Středočeský kraj se i v recesi stále drží na minimech, Olomoucký a Zlínský kraj dosáhly desetiletého maxima. Tam, kde bylo nejhůř, je ještě hůř.

Bohužel pro nezaměstnané to neplatí jen zeměpisně, ale také ve škále profesí. Nabídek volných míst totiž není tak úplně málo, ale drtivá většina z nich vyžaduje takovou kvalifikaci, o níž si řada nezaměstnaných může nechat jen zdát. Je to vidět i ze statistik pracovních portálů.

Podle nich v březnu zaměstnavatelé nejčastěji hledali zaměstnance v oblasti prodej a obchod, administrativa, bankovnictví a finanční služby a teprve na čtvrtém místě do oblasti výroby a průmyslu, která je krizí postižená nejvíc. Z této oblasti pocházelo necelých pět procent pracovních nabídek.

 

Právě se děje

Další zprávy