Stávka ve Škodě nebude, lidé si vymohli vyšší platy

Tomáš Fránek
8. 4. 2010 15:00
Firma původně plánovala jen mírné zvýšení platů, po několikaměsíčním jednání přistoupila na návrh odborů
Škoda Superb Combi, 2009
Škoda Superb Combi, 2009 | Foto: Škoda Auto

Brno - Pracovníci Škoda Auto budou mít od dubnové výplaty vyšší mzdy o 2,7 procenta. Dostanou tak přidáno podstatně více, než firma původně plánovala.

Lidé v největší průmyslové firmě v Česku dostanou také jednorázově 10 tisíc korun a každý měsíc o 50 korun více na penzijní připojištění.

Nezapomeňme na začátek

Odbory dnes uzavření dohody o zvýšení platů oznámily na svých webových stránkách. A vyjednanou výši platů označili odboráři za svůj velký úspěch. "Nezapomeňme všichni na první návrh zaměstnavatele, s nímž vstoupil do mzdových jednání," uvedli odboráři.

Vedení automobilky totiž v březnu přišlo s návrhem na růst platů od května do listopadu o procento a další procento do konce června příštího roku.

K tomu by ještě jednorázově v dubnu dostali zaměstnanci tisícikorunu. Celkem by si zaměstnanci v průměru polepšili o 200 korun měsíčně.

Vedení měnilo návrhy

Po ostrém nesouhlasu odborů vedení firmy svůj návrh změnilo.

Nabídlo růst tarifní složky platu od dubna o dvě procenta, od října pak o dalšího půl procenta. Navrhovaná jednorázová platba za duben vzrostla z původně nabízené tisícovky na 8000 korun.

Ani to se odborům nelíbilo a na dnešním jednání prosadili odboráři svůj návrh.

Současná průměrná mzda dělníků v podniku je 26 500 korun. Škoda Auto má asi 24 000 pracovníků, patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy