Šikana českých stavebníků pokračuje, Strabag odolal

Tomáš Fránek
8. 4. 2010 14:50
Soud rozhodl, že jedna z největších tuzemských stavebních firem Strabag neskončí v úpadku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Další velká tuzemská firma, společnost Strabag, odvrátila pokus o prohlášení úpadku.

Městský soud v Praze totiž odmítl insolvenční návrh společnosti Profesionalbau z Pardubic. Strabag, podle tržeb čtvrtá největší tuzemská stavební firma, jí má podle údajů pardubických podnikatelů dlouhodobě dlužit celkem 15,8 milionu korun.

Strabag čelil insolvenčnímu řízení stejně jako další velké stavební firmy v Česku. U soudu se už řešily insolvenční spory se stavebními firmami OHL SŽ, Hochtief, Geosan Group nebo developerské firmy Central Group. Ve všech případech bylo řízení zastaveno.

Je to šikana

Podle šéfů velkých stavebních firem je podávání insolvenčních návrhům kvůli malým dluhům po splatnosti velkým problémem stavebního trhu v Česku. Zveřejnění návrhu v insolvenčním rejstříku podle šéfů velkých firem kazí podnikům dobré jméno a může vyvolat řetězovou reakci.

Fakt, že insolvenční řízení slouží k tomu, aby firmy rychleji vymohly své dluhy, potvrzují také specializované společnosti.

Podle podniku Creditform podávají firmy insolvenční návrh ještě před vyčerpáním všech možnosti, jak se svých práv domoci. A to i přesto, že firma prokazatelně nesplňuje podmínky prohlášení za dlužníka podle insolvenčního zákona.

"Jde o takzvaný šikanózní návrh, kdy firmy věřitelům mnohdy uhradí své sporné závazky z obavy před poškozením dobrého jména, před snížením úvěrových limitů zajišťovacích pojišťoven," uvedla společnost Creditform.

Během insolvenčního řízení může dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře.

Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k prodeji nebo nákupu majetku. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

"Po zkušenostech z minulého insolvenčního řízení jsme přesvědčeni, že obětí takzvané insolvenční šikany se může stát kterákoliv právnická nebo fyzická osoba, a proto je třeba stanovit v této oblasti jasná pravidla s tím, že v případech oprávněné existující pohledávky bude využívána cesta nalézacího soudního řízení," uvedl v prohlášení Strabag.

Kde máte další dluhy?

Městský soud zahájil insolveční řízení se Strabagem před týdnem, nyní ale návrh pardubické firmy odmítl.

Podle soudu společnost Profesionalbau nepředložila konkrétní důkazy o tom, že Strabag je v úpadku.

Soud navíc nedostal informace o dalších věřitelích, pouhé tvrzení o dalších dluzích Strabagu nestačí. "Navrhovatel (Profesionalbau) nedostatečným způsobem konkretizoval další věřitele se splatnou pohledávkou, z něhož by bylo osvědčeno, že insolvenční navrhovatel (Profesionalbau) a alespoň jedna další osoba má proti dlužníkovi splatnou pohledávku," rozhodl soud.

Podle hodnoty tržeb za předloňský rok byl Strabag čtvrtou největší stavební firmou v Česku.

Strabag je součástí stejnojmenného rakouského koncernu. Čtvrtinový podíl v něm podle posledních dostupných údajů kontroluje také jeden z nejbohatších Rusů Oleg Děripaska. Celý koncern zaměstnává podle svých vlastních údajů kolem 60 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy