Chudneme. Krajů, kde krize snížila platy, přibylo

Karel Toman
6. 4. 2010 12:50
Počet krajů, kde ve firmách klesly platy, se koncem roku zvýšil ze sedmi na deset
Foto: Jan Langer

Praha - Počet krajů, kde ve firmách klesl plat, přibylo. Potvrzuje to graf, který Aktuálně.cz vytvořilo z dat ministerstva práce a sociálních věcí.

Rok od vypuknutí krize v Česku, tedy ve třetím čtvrtletí 2009, klesla hladina firemních platů meziročně v polovině všech krajů - Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, na Vysočině, v Olomouckém a Moravskoslezském.

Ve čtvrtém kvartále bylo takových krajů už deset - přidaly se Liberecký, Královéhradecký a Zlínský.

Na začátku krize platy rostly všude

Na začátku krize, ve třetím a čtvrtém kvartále roku 2008, přitom ještě platy meziročně oproti roku 2007 rostly ve všech krajích.

Vývoj v jednotlivých krajích můžete v grafu pod textem sledovat v čase po jednotlivých čtvrtletích. Stačí kurzorem myši přejet po kvartálech v legendě grafu nebo po sloupcích vybraného kraje.

Podle sociologů je měření platu mediánem lepší než prostým průměrem, protože lépe odráží skutečné rozložení mezd ve společnosti. Medián totiž rozděluje skupinu na dvě stejně početné poloviny lidí - jedna bere mzdy vyšší než hodnota mediánu, druhá bere platy nižší.

"Medián tak více odpovídá tomu, co si lidé pod průměrnou mzdou intuitivně představují," řekl Aktuálně.cz sociolog Jan Hartl ze společnosti STEM.

 

 

Právě se děje

Další zprávy