Češi patří mezi úspěšné přeborníky EU ve stížnostech

Tomáš Fránek
4. 4. 2010 10:30
Češi si stěžují na postup jiných zemí mnohem častěji než lidé z velkých zemí
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Brno - Češi potvrzují, že si nenechají od úřadů dalších členských zemí Evropské unie nic líbit a dokáží se bránit.

Podle nejnovějších statistik systému Solvit, který je určen na mimosoudní vyřešení sporů bezplatně v případě, že úřad některého členského státu poruší práva, která občanovi či podnikateli dává evropské právo.

Lidé z Česka tak patří společně s Italy, Iry, Poláky nebo Litevci mezi ty národy, které si stěžují čím dál častěji. A s Iry jsou skutečnými přeborníky, z Česka je nejvíc stížností na počet obyvatel.

Jsme dobří a rychlí

"Česká republika a Slovensko předložily více případů než jiné země podobné velikosti," je napsáno ve výroční zprávě systému Solvit.

"České centrum je se 126 vyřešenými případy hodnoceno Evropskou komisí jako jedno z nejúspěšnějších v celé Evropské unie. Zvláště to vyniká ve srovnání se zeměmi podobné velikosti, jako jsou Belgie, Švédsko či Portugalsko," uvedl mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Na co si lidé z Česka vlastně stěžují? Na uznávání odborných kvalifikací (například u lékařů), na problémy se zdravotním a sociálním pojištěním, diskriminaci v přístupu na pracovní trh nebo problémy s daněmi.

"Česká republika předložila velký počet stížností na sociální zabezpečení od svých občanů, kteří se přestěhovali za prací do Irska a nechali své rodiny doma," je uvedeno ve výroční zprávě.

Ta zmiňuje mezi vybranými případy z celé Evropské unie také další případ týkající se Česka. Při práci v Nizozemí totiž zaměstnanec z Česka spadl a zranil se, od úřadů ale nemocenskou nedostal.

Až po jeho stížnosti se zjistilo, že peníze odešly na jiný účet, peníze se tak dělníkovi z Česka vrátily.

Ušetřených 126 milionů eur

Stížnost pomohla také českému lékaři, kterému nechtěla lékařská komora v Německu uznat jeho odbornou kvalifikaci. Po zásahu lidé ze Solvit centra si nakonec lékař mohl otevřít praxi v Německu.

Úspěšné byly také stížnost firem, které vyvážejí do Polska a úřady jim nevracely daň z přidané hodnoty. Část peněz zaplacených na daních dostal zpět i Čech, který pracoval ve Velké Británii. Jeho žádosti přitom byly opakovaně zamítnuty z důvodu, že jeho rodina žije v České republice.

"Klient má na vrácení části daní za roky odpracované ve Spojeném království nárok stejně tak jako britští občané," rozhodlo ale evropské centrum a britské úřady tak nakonec po několika týdnech daně vrátily.

Systém Solvit pomohl v celé Evropské unii loni rekordnímu počtu 1 500 podniků a občanů. To je v porovnání s předchozím rokem o 54 procent více. Úspěšně se vyřešilo 86 procent případů. Občanům a podnikatelům tak služba ušetřila 126 miliónů eur.

 

 

Právě se děje

Další zprávy