Dřeva bude málo. Stromy rostou příliš pomalu

Petr Havel, spolupracovník redakce
2. 4. 2010 12:35
Listnaté stromy, kterých je v lesích stále více, rostou pomaleji než klasické smrky
Velké kmeny putují na pilu, z méně kvalitního dřeva bude dřevěné uhlí.
Velké kmeny putují na pilu, z méně kvalitního dřeva bude dřevěné uhlí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zhruba o dva až tři miliony kubíků dřeva poklesnou až do roku 2038 roční těžby dřeva v ČR v porovnání se současností. To přinese řadu problémů. Dřevo bude chybět a bude tedy dražší, navíc lesní dělníci nebudou mít tolik práce při těžbě.

Důvod je prostý. Přírůstek dřevní hmoty v českých lesích se postupně zastavuje, neboť na mladších porostech dřevo přirůstá pomaleji. Starší stromy vysázené v první polovině minulého století jsou již pomalu vykácené.

"Budoucí těžby jsou dány historickým vývojem, například hromadnou výsadbou lesů ve 30. letech minulého století po lesních kalamitách," podotýká náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Jiří Novák. To podle něj v praxi znamená, že se v ČR bude postupně ročně těžit pravidelně jen zhruba 14 milionů kubíků dřeva, což je o 10 až 15 procent méně než v posledních letech.

Naposledy se u nás vytěžilo obdobné množství dřeva před deseti lety, v roce 2000 (14,5 milionu kubíků), od té doby se výše ročních těžeb každoročně pohybovala kolem 17 milionů kubíků: v roce 2007 dosáhla dokonce rekordních 18,5 milionu kubíků.

Pomalejší přírůstek dřeva 

Dřevo bude v našich lesích v příštích letech přirůstat pomaleji, zejména kvůli zvyšujícímu se podílu listnáčů a takzvaných melioračních a zpevňujících dřevin. To sice zaviní pokles těžby, ale protože - na rozdíl od jehličnanů - je péče o listnáče náročnější, nemusí to podle Nováka nutně znamenat úbytek pracovních příležitostí v tuzemském lesnictví. "Místo těžební činnosti poskytne větší prostor činnost pěstební," říká náměstek.

Menší těžba bude ale znamenat i menší množství těžebních zbytků, které lze z lesa odvézt a použít k jiným než zpracovatelským účelům, například na topení nebo jako biomasu pro zdroj obnovitelné energie. Zatímco dřívější analýza Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL) počítala s ročním objemem 1,6 milionu kubíků, v budoucnosti bude možné z lesů odvézt ročně pouze 0,7 milionu kubíků dřeva tak, aby nedocházelo k poškozování lesních porostů a ekosystémů.

Ceny značně vzrostou

To mimo jiné znamená, že pro výrobu obnovitelných zdrojů energie bude v ČR nedostatek dřevní hmoty. Budoucí nedostatek vlákniny zase avizují představitelé Asociace českého papírenského průmyslu. "Do budoucna lze očekávat souboj o dříví," přiznává Novák. Díky tomu se zřejmě v ČR zvýší ceny dřeva. Ty rostou již v současné době a částečně tak kopírují trend světových cen. Jen od počátku letošního roku se zvýšily téměř o 30 procent.

Výpadek nabídky dřeva je podle Nováka možné kompenzovat zakládáním porostů rychlerostoucích dřevin, které by mohly vyrovnat deficit potřebné suroviny alespoň pro papírenský a částečně pro energetický průmysl. Program na podporu rychlerostoucích dřevin byl přitom součástí Programu rozvoje venkova, jenže ministerstvo zemědělství přestalo zakládání těchto porostů dotovat.

Pomalejší růst prospěje flóře i fauně

Postupně se měnící struktura našich lesů a nutnost "počkat si" na obmýtí (doba od vysazení stromu po jeho pokácení a nahrazení novým jedincem) v současnosti ještě mladých porostů by ale měla přinést nemalá pozitiva pro stav přírody. Díky pestřejší skladbě lesních porostů lze podle Nováka očekávat pestřejší zastoupení živočichů a rostlin, které se vyskytují v lesích.

Do českých lesů by se tak postupně měly navrátit některé druhy ptáků nebo některé v minulosti hojně se vyskytující druhy hub.

 

Právě se děje

Další zprávy