Paradox: Češi chtějí o pětinu nižší plat, než mohou mít

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 4. 2010 9:51
Před krizí očekávali lidé o 9 procent nižší plat, než nakonec dostali. Teď je rozdíl o 10 procent větší.
Češi začali v krizi oceňovat svou práci téměř o 20 procent nižší částkou než jejich zaměstnavatelé.
Češi začali v krizi oceňovat svou práci téměř o 20 procent nižší částkou než jejich zaměstnavatelé. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ze slovníku analytiků a ekonomů se krize přesunula do hlav českých zaměstnanců. Když se ucházeli o nové místo, očekávali totiž obvykle o 19 procent nižší plat, než jim zaměstnavatel nakonec vyplatil. Ve svém pravidelném průzkumu to zjistila společnost Profesia.

Přitom v roce 2008, dřív, než se slovo krize začalo skloňovat ve všech pádech, se jejich očekávání s realitou rozcházela jen o 9 procent. I tehdy však byla jejich očekávání horší než konečný výsledek. Dramatický nárůst rozdílu mezi očekáváním a realitou potvrzuje, že Češi si působení ekonomické recese uvědomují.

To u slovenských sousedů je situace odlišná. "Tamní mzdová očekávaní stále rostou, i když pomaleji než v minulosti. Srovnání tak přináší paradox: ačkoliv je průměrný plat na Slovensku výrazně nižší než v České republice, Slováci v roce 2010 očekávají 761 euro, což je zhruba 19 400 korun. Jinými slovy, očekávají vyšší mzdu než Češi, kteří si v prvním čtvrtletí přáli 18 779 korun," uvedl Miroslav Dravecký, projektový manažer společnosti Profesia.

Manažeři to viděli nejčerněji

Lidé s různým pracovním zařazením odhadují svou budoucí mzdu s různou přesností. Nejlépe znají svou aktuální cenu na trhu práce kvalifikovaní pracovníci a pracovníci ve službách. Jejich odhad byl v loňském roce o pouhá tři procenta nižší než výsledek.

Nejčerněji v porovnání s realitou předpovídali své platy top manažeři. Od čísla na výplatní pásce se odchýlili o 28 procent.

"To je částečně ovlivněno tím, že právě tyto pozice s sebou nesou výraznou výkonovou složku mzdy, která je obtížně předpověditelná. Lidé proto konzervativně míří svá očekávání na základní složku mzdy," vysvětlil Dravecký.

V Praze očekávali o 21 procent nižší výplatu

Průzkum očekávaných a reálných platů zjistil také to, že lidé pracující v Praze, kde jsou mzdy nejvyšší z České republiky, mají překvapivě nízká očekávání, co se týká budoucí výplaty. V průměru ji odhadovali o 21 procent nižší, než skutečná průměrná mzda nakonec byla.

"Důvodem podstatně nižších platových očekávání v Praze je to, že si zde hledají práci také lidé z regionů. Ti přizpůsobují svá platová očekávání úrovni mezd v regionech, ze kterých pocházejí, a ty jsou podstatně nižší než platy v Praze," dodal Dravecký.

 

Právě se děje

Další zprávy