Odbory v mladoboleslavské Škodovce již hrozí stávkou

Ekonomika Ekonomika
1. 4. 2010 8:55
Odbory mlží. Nechtějí říct, co vlastně chtějí

Mladá Boleslav - Zatímco v nedaleké kolínské automobilce se odbory již dohodly na nové kolektivní smlouvě, ty škodovácké odmítly minulý týden i třetí návrh firmy na novou kolektivní smlouvu.

Týdeník Škodovácký odborář v dnešním vydání informoval, že automobilka nabízela růst tarifní složky platu od dubna o dvě procenta, od října pak o dalších půl procenta. Navrhovaná jednorázová platba za duben vzrostla z původně nabízené tisícovky na 8000 Kč. Odbory však i tuto nabídku nepovažují za dostatečnou, začaly proto s přípravou protestních akcí. Dokonce padla i slova o stávce. 

V tomto týdnu se konalo další jednání, ani jedna ze stran však výsledek nezveřejnila. "Zatím není žádný výstup pro média, není však vyloučeno, že ještě během dneška se k průběhu kolektivního vyjednávání vyjádříme," sdělil Aktuálně.cz mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Odbory neřekly přesně, co chtějí

Jak dříve uvedl odborářský předseda Jaroslava Povšík, chtějí odbory především zajistit inflaci, protože její odhady jsou rozdílné a pohybují se od nuly až k pěti procentům. Ke kolektivní smlouvě požadují takzvanou inflační doložku.

Současná průměrná mzda dělníků v podniku je 26.500 Kč. Škoda Auto má asi 24.000 pracovníků, patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

Škodě Auto loni klesl čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy Kč. Dodávky zákazníkům ale mírně vzrostly o 1,4 procenta na rekordních 684.200 vozů. Letošní rok se zatím pro automobilku vyvíjí dobře, dokonce by mohla dosáhnout dalšího prodejního rekordu.

 

Právě se děje

Další zprávy