V kolínské automobilce přidají dělníkům 2,5 procenta

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 3. 2010 15:48
Firma nesmí nikoho po celý rok propustit pro nadbytečnost
Všechny vozy, které se vyrobí v tuzemských závodech Škodovky, mají na kapotě logo s okřídleným šípem. Z Kolína vyjíždějí v rovnoměrném tempu automobily značek Toyota, Peugeot i Citroën
Všechny vozy, které se vyrobí v tuzemských závodech Škodovky, mají na kapotě logo s okřídleným šípem. Z Kolína vyjíždějí v rovnoměrném tempu automobily značek Toyota, Peugeot i Citroën | Foto: Aktuálně.cz

Kolín - O dvě a půl procenta budou mít od dubna vyšší platy zaměstnanci v kolínské automobilce TPCA. Navíc firma zaměstnancům vyplatí jednorázovou motivační odměnu 4500 korun a zvýší příplatek za mimořádnou směnu z 400 na 600 korun.

Na tomto návrhu kolektivní smlouvy se podle agentury ČTK dohodlo vedení firmy s odboráři. Smlouva by měla být podepsána do poloviny dubna.

Odboráři si navíc prosadili, že TPCA se písemně zaváže k tomu, že pro nadbytečnost nepropustí do ukončení smlouvy žádného zaměstnance. Kolektivní smlouva bude platit jeden rok.

Průměrná mzda v TPCA loni dosáhla 30 800 Kč, u dělnických pozic 26 800 Kč.

TPCA je společný podnik Toyoty Motor Company a PSA Peugeot Citroen. Výrobu zahájil před pěti lety v únoru roku 2005 a v současnosti zaměstnává 3600 lidí.

Přes krizi v automobilovém průmyslu se firmě daří dobře. Každý rok až do loňska zvyšovala výrobu. Teprve tento týden přišla zpráva, že musí zrušit mimořádné směny kvůli menší poptávce po Toyotě Aygo, což je jeden ze tří zde vyráběných vozů. Kromě ní se tu dělá ještě Peugeot 107 a Citroën C1.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy