ODS odtajnila, co chystá pro živnostníky a služby

Ekonomika Ekonomika
31. 3. 2010 14:58
ODS oficiálně představila své návrhy na podporu podnikání
Foto: Ludvík Hradilek

* ODS odmítá zvyšovat daně * DPH napříště podnikatelé budou platit jen za proplacené faktury * Státní správa bude mít povinnost proplácet faktury do 30 dní * Každý rok ODS odlehčí podnikatelům o 30 byrokratických zátěží * Veřejné zakázky mají mít celý "životopis" na internetu

Praha - Pokud ODS po volbách sestaví vládu, podpoří hlavně řemeslníky a sektor služeb, aby udržela zaměstnanost. Vyplývá to z volebního programu strany, jehož 12 bodů dnes občanští demokraté zveřejnili.

ODS chce podnikatelů výrazně omezit byrokracii. Například části středních firem chce snížit administrativu tím, že je přesune do kolonky malé firmy. Asi největší úlevou pro podnikatele by z navrhovaných opatření byla změna v systému placení DPH.

"Nepřipusstíme zvýšení daní," zaznělo také opakovaně na tiskové konferenci k představení programu.

Navrohovaná opatření přijdou český státní rozpočet v letech 2011 až 2012 na 2,2 miliardy. Podle ODS se to ale zemi vrátí. Malé a střední firmy, které chce podpořit, totiž v Česku zaměstnávají dvě třetiny lidí.

"Právě tyto firmy jsou v krizi nejvíce ohroženy," zdůraznil garant programu Pavel Drobil, proč je jádro ekonomického programu ODS Řešení pro podnikání zaměřeno právě na ně.

Žádné daně za nesplacené faktury

Dnes podnikatelé platí daň z přidané hodnoty za každou vystavenou fakturu. Úřady ale neřeší, že když podnikateli za fakturu nikdo neplatí, vzniká mu v rozpočtu "díra". V době recese se tenhle problém mnohdy přerostl v hrozbu druhotné platební neschopnosti firem.

ODS to chce změnit. Daň z faktur půl roku a déle po splatnosti, se má podnikatelům vrátit. Napříště by se DPH měla platit jen z faktur, které jsou uhrazené. Státní sektor by měl navíc nově povinnost splácet faktury do 30 dnů.

Daně a odvody by se neměly zvyšovat, jejich výběr by se naopak měl zjednodušit. Zavedlo by se například jednotné inkasní místo pro odvody a sociáůlní pojištění.

Od byrokracie by měl části středních firem ulehčit i další tah, který ODS plánuje. Dosud totiž do kategorie malých firem, na které se vztahují méně přísná administrativní pravidla, spadají firmy do 25 zaměstnanců. Občanští demokraté chtějí, aby se tahle kategorie rozrostla o firmy do 50 zaměstnanců.

"Záměr je jasný: aby menší firmy mohly nabírat zaměstnance a nemusely se bát vyšší byrokracie," vysvětlil Drobil.

Méně byrokracie i pro větší firmy

Firmy, které by do téhle "volnější" kategorie spadly, by tak například mohly rychleji odepisovat majetek a měly by méně povinností ohledně sociálního pojištění.

Každý rok ODS slibuje s nížit regulaci zbytečnou podnikání o 30 opatření. Třetinu vybere odborná veřejnost a třetinu podniky. Zbylou třetinu podle ekonoma Jiřího Schwartze, člena týmu ESO (Ekonomická skupina expertů), posoudí analýza nákladů a výnosů regulace zvaná RIA (Regulatory Impact Assessment ).

ODS také navrhuje roční daňové prázdniny pro živnostníky a podnikatele ve službách. "Za minimálně jedno místo a jeho udržení po dva roky dostane v roce vytvoření daňové prázdniny," vysvětlil Drobil. Prázdniny si takový podnikatel bude moci vybrat během čtyř let.

Méně peněz solárním panelům a průhledné zakázky

Občanští demokraté také navrhují snížit tu část zdražování energie, kterou způsobují příliš štědře dotované obnovitelné zdroje, hlavně fotovoltaika.

Bojovat chtějí i proti korupce. Veřejné zakázky od obce přes kraj až po stát mají mít napříště celý svůj "životopis" na internetu. Tím se zajistí, že budou transparentní a šance podnikatelů na přístup k nim rovné.

Zrychlit se má podle ODS založení firmy a její zapsání do obchodního rejstříku, které má být jen deklaratorní. Jednodušší má být ale i ukončení podnikání.

Ten, kdo dnes končí s podnikáním musí započíst do příjmů i nikdy neuhrazené faktury a zaplatit daň z příjmu a nemůže si je postupně odepisovat jako ten, kdo v byznysu zůstává. Občanští demokraté slibují vyjmout z příjmů faktury tři roky po splatnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy