Lignit Hodonín je v úpadku. Lidé nedostávali platy

Ekonomika Ekonomika
29. 3. 2010 16:05
Většina zaměstnanců již dala výpověď. Dalších věřitelů jsou desítky
Důl je zakonzervován
Důl je zakonzervován | Foto: Ondřej Besperát

Hodonín - Lignit Hodonín, firma působící v posledním lignitovém dole Mír v Mikulčicích na Hodonínsku, je po dnešním rozhodnutí Krajského soudu v Brně v úpadku.

"Většina zaměstnanců dala na přelomu roku výpověď, protože nedostávali mzdu. Desítkám dalších věřitelů dluží firma kolem 36 milionů korun," uvedla dnes Česká televize.

O úpadku firmy rozhodl soud nyní, přestože v insolvenci je firma již od loňského roku. Vše se zdrželo kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům. V říjnu vstoupil do podniku nový strategický partner - firma Thamesdown Limited a novým jednatelem se měl na přelomu roku stát Tomáš Kende. V obchodním rejstříku ale za firmu vystupují stále její bývalí majitelé Josef Foltýn a Pavel Vláčil.

První schůze věřitelů se má konat 31. května.

Důl již dlouho jen živořil

Lignit Hodonín má finanční problémy již delší dobu. V listopadu minulého roku se v dole nakrátko obnovila těžba, už před Vánoci ale byl důl opět zakonzervován. Z více než dvou set zaměstnanců jich je v evidenci úřadu práce asi 160, kolem 50 jich nadále zůstává ve firmě, přestože ta jim dluží výplaty za prosinec.

Kdo nakonec dlužné mzdy za prosinec lidem zaplatí, je podle šéfa odborářů Vojtěcha Salajky nejisté. Hodonínský úřad práce to ale nebude. "Stát za nás už vyplatil dlužné mzdy za červenec, srpen a září 2009. Na další máme nárok zase až po roce, tedy v září," řekl již dříve agentuře ČTK Salajka.

Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, což je nejmladší druh hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí. Téměř celá produkce firmy, která činí 460.000 tun uhlí, směřuje do Elektrárny Hodonín.

 

 

Právě se děje

Další zprávy