Bankrot. Česko poslalo na seznam obětí krize 8400 firem

Zdeněk John
26. 3. 2010 17:04
Černý rok pro Španělsko a Francii: padlo tam nejvíc firem
Slovenské aerolinky SkyErupe patří mezi firmy, které padly kvůli krizi
Slovenské aerolinky SkyErupe patří mezi firmy, které padly kvůli krizi | Foto: Jan Langer

Praha - Česko získalo další z prvenství, o které nestojí a které má na svědomí stovky ztracených pracovních míst.

V loňském roce zbankrotovalo v Evropě 240 tisíc společností, tedy o padesát tisíc více než rok předtím. Ve střední a východní Evropě nejdramatičtější dopady pocítila Česká republika, uvádí nová analýza mezinárodní agentury Credireform.

V Česku totiž počet bankrotů vystoupal o 83 procent, podle údajů Creditreformu padlo 8400 firem. Podobný očistný proces zažilo ještě Lotyšsko (růst počtu bankrotů o 69,1 procenta), nebo Litva (59,8 procenta). Úplně nejhorší dopady na bankroty firem měla světová ekonomická krize ve Španělsku, kde padlo téměř o 94 procent víc společností než před rokem.

Tento rok nebude o moc lepší, varují experti, kteří studii sestavili. Většina obchodníků má starosti s tím základním: zaplatit za zboží včas.

Naopak mezi zeměmi, kterým se bankroty vyhýbají, je uváděno třeba Polsko, jak si všímá deník Rzeczpospolita. Není to divné, uvádějí analytici, protože v Polsku je drtivá většina firem s nejvýše pěti zaměstnanci a tyto malé společnosti dokážou mnohem pružněji reagovat na změny v okolí. Rychleji mění nabízené služby, nemají starosti s propouštěním, dokáží snížit náklady na skutečné minimum.

Nepružný trh práce a velký počet obřích společností přinesly nelichotivé prvenství Francii. Zbankrotovalo tam téměř 56 tisíc firem, a to je absolutně nejvyšší počet ze všech zemí Evropy.

Celkově ve střední a východní Evropě vzrostl počet společností v platební neschopnosti v loňském roce o 44,1 procenta. To je dvakrát víc než v západní Evropě.

V Česku krach prakticky nepostihl dosud žádnou skutečně velkou firmu. Padly například impérium Energo Moravia, cestovní kancelář Tomi Tour, nebo Crystalex. Ale velké potíže mají také ČSA.

Bankrot například stále hrozí největší tuzemské textilní firmě, OP Prostějov. Vedení firmy dnes oznámilo, že nemá peníze na soudem povolenou reorganizaci podniku. "Společnosti se dosud nepodařilo zajistit dostatečné finanční zdroje na provozní financování, které by umožňovalo kontinuální pokračování aktivit firmy v rámci reorganizace," zdůvodnil krok mediální zástupce firmy Karel Samec. Firma, která dluží 1,6 miliardy korun, proto požádala veřitele, aby se reorganizace ujali sami.

Krize má kromě přímých bankrotů také dopad na cenu firem. Například podle odhadů expertů na automobilový průmysl klesla hodnota českých dodavatelů velkých automobilek zhruba o třetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy