Z břeclavského Kataru teče plyn, nové ložisko otevřeno

Tomáš Fránek
25. 3. 2010 15:10
Nový plynovod pokryje spotřebu asi dvaceti tisíc domácností
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

Břeclav - Česko má od dneška k dispozici další stovky tisíc kubíku plynu, které mohou využívat spotřebitelé v zemi.

Společnost Lama Investments, jejíž součástí je firma Česká naftařská, totiž začala těžit plyn z dalšího velkého ložiska v Břeclavi.

Současně firma otevřela téměř jeden a půl kilometr dlouhý nový plynovod, kterým se surovina dostává do distribuční soustavy.

Stovky milionů kubíků

Mluvčí firmy Andrej Čírtek uvedl, že zkušební těžba z plynového vrtu bude trvat několik měsíců a v jejím rámci proběhne například měření kapacity ložisek, které se nachází cca 800  metrů pod povrchem. „Řádově by se mohly pod zemí nacházet stovky miliónů kubíků zemního plynu," uvedl mluvčí.

Po ukončení zkušební těžby se počítá s tím, že do distribuční soustavy se dostane až 200 000 kubíků plynu za den, plynovod je dimenzován až na kapacitu 600 000 kubíků.

„Těžba se plánuje na přibližně 25 let. Po jejím ukončení bude území těžebního střediska rekultivováno a vrty budou zlikvidovány," uvedl Pavel Stuchlík, prokurista firmy Lama Investmens.

Firma, která investovala přes 100 milionů korun, chce v Břeclavi vybudovat i zásobník plynu s kapacitou 100 milionů kubíků. Již investovala do přípravných prací přes 100 milionů korun.

Břeclavský ráj

Těžba z nově otevřeného ložiska by stačila například na dodávku tepla pro okres Břeclav nebo pro 20 000 průměrných domácností, které používají plyn na topení i ohřev vody a mají spotřebu 2 500 kubíků za rok.

Firma má devět ropných a plynových vrtů v katastru Břeclavi. Plyn a ropu v Břeclavi a jejím okolí těží také Moravské naftové doly.

Nově zahájená těžba navíc zostřuje konkurenci v dodávkách plynu, těžba vlastního plynu umožňuje společnosti Lama nabízet pro domácnosti cenu vždy o tři procenta nižší, než je cena dominantního dodavatele v regionu.

Těžba z nového ložiska je výnosná i pro Břeclav. Město tak do své kasy získá asi 15 milionů korun ročně navíc.

Tuzemské zásoby plynu i přes nově otvíraná ložiska nemají na celkovou spotřebu větší vliv - dominantní Moravské naftové doly tak například vytěží jen něco přes půl procenta "zimní" denní spotřeby Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy