Kanceláří v Praze není dost. Nové vyrostou v Praze 9

Radek Pecák Radek Pecák
25. 3. 2010 10:52
Nyní je nejvíce kanceláří na Pankráci, nové přibudou hlavně v Praze 9
Kancelářský soubor Gemini v Praze na Pankráci
Kancelářský soubor Gemini v Praze na Pankráci | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stále velký prostor pro růst má podle studie mezinárodní poradenské firmy DTZ pražský trh kancelářských prostor. na jednoho obyvatele tu totiž připadá pouhých 2,15 m2 kancelářských ploch. přitom například v Mnichově je tato hodnota šestkrát vyšší a v Haagu skoro čtyřnásobná.

Přitom za dvacet let, od začátku 90. let vzrostla nabídka kancelářských prostor z původních 68 tisíc metrů čtverečních na současných 2,7 milionu m2. 

S masivnější výstavbou nových prostor se ovšem začne až tehdy, kdy vzroste poptávka. V současnosti je zhruba 115 tisíc m2 kancelářských prostor v různém stádiu výstavby, přičemž v případě 27 tisíc m2 je stavba pozastavena.

„Poptávka v loňském roce podle očekávání poklesla, čistá absorpce činila pouze 87 000 m2. Nicméně do roku 2012 by mělo podle ekonomických predikcí vzniknout na 14 tisíc novým pracovních míst v administrativním sektoru, což odpovídá přibližně 210 000 m2 kancelářských ploch, které by mohly být absorbovány. V roce 2010 ovšem většina společností ještě nezačne expandovat," sdělila analytička DTZ Lenka Hartmanová.

Ještě letos se kanceláře nezaplní

Neobsazenost kancelářských budov bude podle ní letos ještě vzrůstat. "Především díky uvolnění prostor po nájemcích ve starších administrativních projektech, odkud se stěhují do nových projektů," uzavírá analytička DTZ Lenka Hartmanová.

Investoři se nyní zaměřují zejména severovýchod Prahy. "V současné době je nejvyšší koncentrace plánovaných administrativních objektů v Praze 9 (247 000 m2), v těsném závěsu následuje Praha 8 (232 000 m2) a s malým odstupem i Praha 4 (190 000 m2)," uvádí se ve studii.

„Projekty, které již disponují stavebním povolením, slibují 360 tisíc m2, většina z nich čeká na předpronájem a s dokončením stavby je možné počítat v horizontu 14 až 24 měsíců. Dalších 362 tisíc m2 má platné územní rozhodnutí a 227 tisíc metrů se nachází teprve ve fázi prvotních příprav," doplňuje Lenka Hartmanová.

Hodně úředníků se v dohledné době nastěhuje do nových objektů v pražských obvodech 4, 7 a 8. Právě tam se nachází nejvíce plánovaných kancelářských projektů, které již disponují stavebním povolením, takže s jejich dokončením lze kalkulovat do roku 2012. Naopak na Praze 2 a 3 nejsou žádné plánované projekty do roku 2012.  ¨

Nejvíce nových kanceláří bude v Praze 9

I po roce 2012 by mělo nových kanceláří nejvíce vyrůst v devátém obvodu. Tam totiž developery zaujal potenciál zdejších brownfieldů a greenfieldů. Například v tzv. Nových Vysočanech by mohlo vzniknout v několika projektech až 600 000 m2, dalším velkým rozvojovým územím pak jsou Bubny na Praze 7 a developerské projekty transformace železničních stanic Žižkov a Smíchov. Dalším významným projektem bude regenerace Rohanského ostrova na Praze 8.

To také změní současné poměry. Studie uvádí, že nyní vévodí trhu s kancelářemi Pankrác, kde se jich nabízí 489 000 m2. To je 18 % pražského kancelářského trhu, následuje  Karlín s 237 000 m2 (9 % pražského trhu) třetí je Smíchov s 133 000 m2 (5 % pražského trhu) na třetím. Pankrác a Smíchov mají zároveň nejnižší procento neobsazených kanceláří (ca. 7 %, respektive 6 %), které se pohybuje hluboko pod celopražským průměrem.

Podle studie je klíčovým kritériem pro úspěch jakéhokoliv kancelářského projektu v Praze jeho dopravní dostupnost. Proto se nové kancelářské plochy kumulují především podél tras metra, v dosahu 5-10 minut chůze, a také kolem významných dopravních tepen, jako jsou D1 či Sokolovská (Pobřežní) ulice.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy