Němečtí lékaři stávkovali za vyšší mzdy a menší zápřah

Karel Toman
22. 3. 2010 21:10
Německým lékařům vadí to, co jejich kolegům v Česku: nízké platy a hodně práce
Foto: Ludvík Hradilek

Kolín nad Rýnem - Německé lékařské odbory vyhlásily na pondělí jednodenní stávku v lokálních nemocnicích po celé zemi. Vadí jim nízké platy, které podle nich mají za následek nedostatek zdravotníků v regionálních nemocnicích.

Kvůli stejným důvodům, které navíc připomínají stížnosti českých lékařů, se tak stávka do německého zdravotnictví vrátila skoro na den přesně po čtyřech letech. Té z 24. března 2006 předcházela stávka doktorů kvůli škrtům ve zdravotnictví v roce 1999.

Německý doktor, chudý příbuzný

Německé lékařské odbory známé jako Marburská federace, aktuálně žádají pětiprocentní zvýšení platů a větší kompenzace pro lékaře na pohotovosti.Zaměstnavatelé ale požadavky odmítli jako nepřijatelné a nabízejí růst platů nanejvýš o 2,3 procenta.

Rozhovory mezi odbory a zaměstnavateli v pondělí pokračovaly v Kolíně nad Rýnem. Šéf odborů Rudolf Henke ale prohlásil, že nečeká jejich brzký výsledek.

"Pokud bude nedostatek pracovní síly pokračovat, obáváme se, že během čtyř let bude místo ve zdravotnictví potřeba zaplnit ne pět ale deset tisíc volných pracovních míst," sdělil předák Merburské federace Henke deníku Stuttgarter Zeitung.

Henke také kritizuje objem práce, který doktoři musejí zvládat. "Co dřív dělali čtyři doktoři, na to dnes musí stačit dva," řekl novinám.

Studie britské společnosti NERA z roku 2004 prokázala, že lékaři německých nemocnic vydělají nejméně z 11 vyspělých západních zemí. Jejich plat byl tehdy mezi 35 až 65 tisíci euro ročně. To je o 15 procent méně než přichází na konta jejich kolegům ve Velké Británii a o celých 60 procent méně, než kolik berou doktoři v USA.

Široká péče = nízké platy a velký zápřah

ORL v motolské nemocnici
ORL v motolské nemocnici | Foto: Ludvík Hradilek

Pondělní stávka byla symbolická, doktoři podle Deutsche Welle pacienty ošetřovali.

Německo se tak podle stanice stále vyrovnává s dědictvím devadesátých let, kdy byl na trhu přebytek doktorů, což vedlo ke snížení jejich platů. To vedlo k jejich odlivu do Velké Británie a Skandinávie a nakonec jejich nedostatku v samotném Německu.

Při stávce roku 2006 němečtí doktoři požadovali dokonce 30-procentní nevýšení platu, což ovšem ministryně zdravotnictví odmítla jako "nerealistické". V Německu totiž podobně jako v Česku je zdravotní péče široká a dostupná a tím pro stát velmi drahá. V státních nemocnicích to proto odnášejí platy a dlouhé šichty.

Podle České lékařské komory chybí českým nemocnicím na 600 lékařů. Část z celkem čtvrtiny českých studentů medicíny, kteří chtějí podle časopisu Respekt odejít za prací do zahraničí hned po absolutoriu, přitom míří právě do Německa.

Podobně jako v Německu, i v Česku lékaři protestují proti dlouhým směnám. Zrušení až 32 hodinových pracovních zápřahů denní-noční-denní, si vytkla za cíl například vloni založená organizace Mladí lékaři.

 

Právě se děje

Další zprávy