Růst platů: letos zapomeňte. Ale prémie by být mohly

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 3. 2010 15:50
V průzkumu 65 procent firem uvedlo, že letos nebudou zvyšovat platy. A polovina zaměstnanců přiznala, že už berou méně než dřív.
Tisíce navíc k platu letos nečekejte.
Tisíce navíc k platu letos nečekejte. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nastává podle vašeho názoru čas, aby částka na vaší výplatní pásce narostla? Pozor, váš šéf může být úplně jiného názoru. Rychlý průzkum společnosti LMC mezi firmami, které prostřednictvím portálů Práce.cz a Jobs.cz hledají nové lidi, ukázal, že až 65 procent z nich letos svým lidem neplánuje přidávat.

"Pokud nedojde k oživení ekonomiky, nelze očekávat růst platů. Optimistické vyhlídky naznačují, že by v letošním roce mohlo dojít k maximálnímu růstu mezd do tří procent, a to pouze u vybraných oborů a profesí," říká Jana Skalová, manažerka komunikace LMC.

V anketě téměř dvě třetiny firem, tedy 65 procent, uvedly, že v letošním roce zachovají výplaty zaměstnanců na úrovni loňského roku.

Celkem 21 procent účastníků průzkumu uvedla, že sice pevná část platu zůstane stejná, ale plánují zvýšit pohyblivou, takzvanou motivační složku platu.

Obě části platu, tedy pevnou i pohyblivou, pak plánuje zvyšovat 14 procent z dotázaných firem.

Zaměstnavatelé možnost povzbuzovat své lidi k lepší práci zvyšováním motivační složky platu už využívají. Oba pracovní portály uspořádaly také anketu mezi zaměstnanci. Z 1165 respondentů jich 23 procent odpovědělo, že sice mají stejný plat jako v minulosti, ale zvýšila se právě motivační složka.

Víc než čtvrtině dotázaných, tedy 27 procentům, se sice plat nesnížil, ale přišli o část benefitů. A plná polovina respondentů uvedla, že berou méně než v minulosti.

 

Právě se děje

Další zprávy