Kvůli Zelené úsporám rozšiřují stavebníci své služby

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 3. 2010 18:55
Dotace na zateplování budí zájem u stavebníků, kterým valem ubývá práce.
O zateplování je zájem. Stavební  firmy díky němu nemusely tolik propouštět. Ilustrační foto.
O zateplování je zájem. Stavební firmy díky němu nemusely tolik propouštět. Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Brno - Všichni chtějí šetřit energii za evropské peníze a zachraňují tak místa ve stavebnictví. Zateplování domů se stalo ve stavebnictví jednoznačným hitem. I společnosti, které jej ještě v minulém roce neměli v portfoliu svých služeb, se nyní snaží svou kvalifikaci rozšířit. Důvodem jsou dotace z programu Zelená úsporám.

"Je to zajímavá příležitost zejména pro malé firmy, ale přeškolují nebo doškolují se firmy všech velikostí. Právě letos budou zakázky spojené se zateplováním důležité. V loňském roce se dokončovaly dřív započaté stavby, stavebnictví kleslo o jediné procento, letos bude hůř," konstatoval generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

Zakázky na zateplení budov pomáhají udržovat ve stavebnictví pracovní místa.

"Zaměstnanost to nezvyšuje, ale rozhodně udržuje. Zatím jsou ale stále kapacity firem, které zateplování provádějí větší, než objem zakázek," upozornil Stanislav Antoniv z odborového svazu Stavba.

Stavebníci si u programu Zelená úsporám, který vlnu zájmu o zateplování domů vyvolal, stěžují na jediné - že schvalování jednotlivých projektů trvá příliš dlouho. V některých případech i osmdesát dní.

Ale zakázky, které díky tomuto programu stavební firmy získají, jsou k nezaplacení. A projektů stále přibývá.

"K datu 10. března přijal Státní fond životního prostředí 3 572 žádostí o celkovou podporu 1, 099 miliardy korun. To znamená, že průměrná výše podpory pro jeden projekt je více než 633 tisíc korun," uvedl Michal Uryč ze Státního fondu životního prostředí, který Zelenou úsporám administruje.

Na zateplení budov směřuje přes 40 procent všech peněz rozdělených ze Zelené úsporám. Lidé se chystají celkem jen u přijatých projektů proinvestovat 1,75 miliardy korun. Dotace totiž nikdy není na celou hodnotu projektu, ale pouze na jeho část.

Polepší si výrobci polystyrenu

Hlavní nápor práce tedy na stavebníky teprve čeká. Spolu s nimi ale znamená zateplování spásu například i pro výrobce pěnového polystyrenu. S útlumem stavební činnosti v loňském roce klesla jeho spotřeba v Česku o více než 9 procent.

Sdružení EPS ČR, sdružující výrobce tohoto materiálu, klade vinu především pomalému startu Zelené úsporám, ale i programu Nový panel, který také podporuje zateplování, k němuž se tento materiál často používá.

"Dosud se polystyren využíval ve velké míře při budování novostaveb, například administrativních budov či 1kancelářských center. Letos předpokládáme, že dojde k nárůstu spotřeby zejména při renovacích starších domů," uvedl předseda sdružení výrobců Pavel Zemene.

 

Právě se děje

Další zprávy