Největší chlebodárce v Česku přežil klinickou smrt

Zdeněk John
9. 3. 2010 9:40
Průmysl přidal přes pět procent, oznámil Český statistický úřad
Výroba aut v Kolíně
Výroba aut v Kolíně | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Průmyslová výroba v Česku, klíčový obor celého tuzemského hospodářství, přežila i konec německého šrotovného.

V lednu vzrostl průmysl podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu o 5,3 procenta a poskytl další zřejmý důkaz o oživování ekonomiky.

Už včera přinesli statistici indicie, že krize opravdu končí. Vývoj zahraničního obchodu a vyšší počet zakázek, které hlásí firmy, naznačují, že pacient se probral z bezvědomí. Ale stoupá třeba i výběr mýtného. Kamiony mají po dlouhé době co vozit.

Cesta z jednotky intenzivní péče bude ještě dlouhá, varují však experti sledující dlouhodobě český průmysl.

Růst exportu v lednu byl téměř dvakrát vyšší, než se odhadovalo. Přibližně dvakrát vyšší je i nárůst průmyslové výroby, jak ukázalo úterní ráno.

Přitom klíčový obor celého průmyslu - výrobu automobilů - v lednu už postihlo ukončení šrotovného v Německu. Výrobci aut proto ohlásili o 4,3 procenta nižší produkci než před rokem. V lednu se však podařilo prodat výrazně více nových aut než ve stejném období v loňském roce.

Návrat k dobrým časům: 2013

"Začátek roku tedy nevypadá zle, zejména když si uvědomíme, že vyprchává efekt šrotovného," poznamenal Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Úroveň průmyslové produkce je stále velmi nízká a potrvá dlouho, než průmysl bude ve velkém nabízet, co se po něm nyní nejvíc chce - nová pracovní místa. "Na úroveň produkce z let 2007 - 2008 se, pokud vše dobře půjde, vrátí česká ekonomika pravděpodobně až kolem roku 2013," odhaduje Brožka.

"Pozitivní zprávou pro český průmysl je fakt, že po čtrnácti měsících poklesu se potvrdil obrat z prosince a i v lednu jsme zaznamenali růst," komentoval výsledky náměstek ministra pro ekonomiku průmyslu Erik Geuss.

Pro český průmysl, rozhodujícího zaměstnavatele v zemi, je klíčové, že v Německu pokračuje zotavování z krize. "Přesto se ale jedná o první zprávy a na jejich potvrzení dlouhodobým růstem si budeme muset ještě počkat," prohlásil ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu Jaroslav Vomastek.

Oživení průmyslu je vidět i na vyšší intenzitě nákladní dopravy. Ukazuje na to vyšší výběr mýtného v lednu, který stoupl o čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy