Průměrný plat na konci roku 2009: Poprvé přes 25 tisíc

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 3. 2010 13:30
K průměrnému platu přibylo loni 907 korun, o rok dřív to bylo 1734 korun.
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Odměny, vánoční bonusy, ale také propouštění a protikrizová opatření vlády, vyhnaly průměrný plat v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku o 2433 korun výš. Podle čerstvě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu brali lidé od října do prosince v průměru 25 752 korun.

Představuje to nárůst o 5,2 procenta. Poté, co statistici od závratných čísel odečetli vliv sezónních vlivů, je však nárůst výrazně menší - o 1,4 procenta.

"Rychlý růst průměrné mzdy v posledním čtvrtletí je výsledkem kombinace dvou faktorů. Jednak rychlého růstu nezaměstnanosti, kdy firmy přednostně propouštějí zaměstnance s nižší kvalifikací a tedy i nižší mzdou. V důsledku toho se snižuje objem vyplacených mezd, ale průměrná mzda roste. A zároveň na ně působila skutečnost, že prosinec byl obdobím vyplácení ročních odměn," upozornil hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Zdůraznil také, že svou roli sehrála i vládní protikrizová opatření, která zvýšila strop u pojistného na sociální pojištění a zvýšila tak daňové zatížení platů u těch zaměstnanců, kteří patří do vyšších příjmových skupin. I to byl důvod, proč mnozí zaměstnavatelé svým lidem vyplatili ještě v prosinci maximum bonusů. 

Platy se nevyvíjely ve všech odvětvích stejně. Zatímco například lidé pracující u firem, které se zabývají výrobou a distribucí elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu si od prvního do čtvrtého čtvrtletí loňského roku polepšili o 16,4 procenta, zaměstnancům v oblasti těžby a dobývání surovin se mzda snižovala - za rok o 3,2 procenta.

Že to s platy v Česku nebylo loni pod vlivem krize tak růžové, jak by se při pohledu na čísla za čtvrté čtvrtletí mohlo zdát, potvrzuje údaj za celý rok. Průměrný plat v Česku byl loni 23 598 korun, tedy o 907 korun vyšší než v roce 2008.

Představuje to čtyřprocentní nárůst, přičemž inflace byla loni jednoprocentní. Ve výsledku si tedy Češi doopravdy polepšili. O tři procenta.

Plat loni rostl rychleji lidem zaměstnaným mimo soukromý sektor. Statistický údaj říká, že průměrně brali 24 433 korun, což představuje meziroční růst o 1096 korun a tedy o 4,7 procenta. Lidé zaměstnaní v podnikatelské sféře měli podle statistiků průměrný plat 23 411 korun měsíčně, a od roku 2008 si polepšili o 851 korunu, tedy o 3,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy