Proč zastaví dopravu? Odborář odpovídal online

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 2. 2010 16:50
Zdeněk Fojtík ze Svazu Odborářů Služeb a Dopravy vysvětloval, proč odboráři přistoupili ke stávce
Doprava bude stát pět hodin. Tedy po celou ranní špičku. Zdeněk Fojtík vysvětluje, proč.
Doprava bude stát pět hodin. Tedy po celou ranní špičku. Zdeněk Fojtík vysvětluje, proč. | Foto: Jan Langer

Praha - Dopravu v Česku příští pondělí ochromí stávka. Důvodem je zákon o dani z přidané hodnoty, který od 1. ledna vypočítává zdanění zaměstnaneckých výhod z jejich tržní hodnoty.

Odborářům se nelíbil už na podzim. Před třemi týdny upozornili poslance, i vládu, že pokud nezruší odstavec o danění benefitů, vstoupí do stávky.

A teď oznámili i její datum. Vlaky, ale i hromadná doprava v řadě měst se zastaví 1. března mezi 4. a 9. hodinou. Stávku si tak naplánovali na dobu, kdy se většina lidí potřebuje dopravit do práce, děti do školy.

Odboráře za stávku kritizoval i premiér Jan Fischer. Je stávka odpovídající formou protestu? Proč odboráři nedali poslancům víc času? A proč je vlastně tolik štve jiný způsob daněné benefitů?

Na otázky čtenářů Aktuálně.cz odpovídal místopředseda Svazu Odborářů Služeb a Dopravy Zdeněk Fojtík.

Čtenáře nejčastěji zajímalo, zda se bude stávka týkat i jich, často odboráře nevybíravě kritizovali a doporučovali jim, aby na svých benefitech tak nebazírovali. Na to místopředseda svazu namítal, že lidé zaměstnaní v dopravě nejsou zdaleka jediní, kdo si zaměstnaneckých výhod užívá.

"Benefitem je jakákoliv zaměstnanecká výhoda, zvažte, zdali je máme pouze my," doporučil jednomu z diskutujících Zdeněk Fojtík.

Část čtenářů však protest odborářů chápe navzdory potížím, které možná sami pocítí.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:02Autor: Tomas

Otázka: Dobry den, berete si na dobu stavky dovolenou, nebo neplacene volno?

Zdeněk Fojtík: Jako vrcholový odborový funkcionář je to mojí náplní práce. Ostatní účastníci, pokud se ke stávce přihlásí (zúčastní aktivně), nemají po dobu stávky nárok na mzdu.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:02Autor: hed

Otázka: Nepřijde vám hloupé stávkovat proti zdanění benefitů, když velké procento lidí (převážně v soukromém sektoru) ani žádné benefity nemá? Přijde mi diskriminační, že státní a polostátní zaměstnanci chtějí "všechno" a ostatní nemají "nic". Rozhodně vaši stávku nepodpořím !!!

Zdeněk Fojtík: Benefity zpravidla dostávají zaměstnanci, kteří se nebáli založit odbory a díky nim je také mají. Je dobrým zvykem v moderních firmách zaměstnance tímto motivovat, čímž se upevňuje vazba zaměstnance vůči firmě.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:02Autor: Petr

Otázka: Dobrý den pane odboráři , proč si berete za rukojmí obyčejné lidi , proč nevymyslíte něco nového a co je zaměřeno proti vládě , poslancům a jim podobným . Nebo chcete destabilizovat situaci a pomoct soudruhům z ČSSD do křesel , Zamyslete se nad svojí ubohostí a stupiditou .

Zdeněk Fojtík: V žádném případě si nebereme jako rukojmí nikoho z občanů tohoto státu. Naše stávka je projevem solidarity všem zaměstnancům ve všech odvětvích. Nestávkujeme o svoje mzdy a režijní jízdenky, ale o zachování benefitů všem zaměstnancům. Stávkujeme proti vládě, která nekoná.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:03Autor: pedem

Otázka: Jsem pro všechny neodůvodněné výhody (režijní jízdenky a pod.) ve státních a polostátních firmách zrušit - jsou placeny z mých daní a nic z toho nemám. A vy ještě hodláte stávkovat? Kdy se, v době krize, hodláte uskromnit i vy, odboráři a odboráští tlučhubové?

Zdeněk Fojtík: Jediný, kdo má benefity placené z daní všech daňových poplatníků jsou poslanci a senátoři. Zaměstnanci dostávají benefity z prostředků firem, které si na ně musejí vydělat. I státní nebo polostátní společnost musí vytvořit hospodářský výsledek (výjimkou je ČEZ kde díky loupeživému určení ceny energie platíme všichni).

Odpovězeno: 24. 02. | 14:03Autor: Inkognito

Otázka: Zajímalo by mne, proč si na řešení sporů a problémů berete občany jako rukojmí. Je jasné, že hlavně lidé jsou na MHD závislí a hlavně lidé - Vaši zákazníci - pocítí stávkou největší újmu. Děkuji za odpověď.

Zdeněk Fojtík: Tato stávka není o rukojmích ale o solidaritě se všemi zaměstnanci. Ti, kteří pochopili oč v této stávce jde bohužel v klidu očekávají až to dopraváci dostávkují za ně. Doprava je totiž jediné odvětví, které může v masovém měřítku ovlivnit rozhodování vlády/poslanců.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:06Autor: Jana

Otázka: Budou stávkovat i soukromí autobusoví dopravci?
Pojedou autobusy třeba z Kladna, Mělníka a Příbramni?

Zdeněk Fojtík: Těžko lze zaručit stoprocentní účast na stávce. Je možné, že v některých místech se doprava nezastaví.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:10Autor: Steve

Otázka: Mně nikdo nic nedaněného nedá a ze zákona na to ani nemám právo. Stejně tak Vy! Nestydíte se stávkovat na podporu "krácení daní", čímž nedaněné benefity jistě jsou (stejně tak jako nedaněné částky u poslanců), když stát se potácí v dluzích a Vaše služby jsou pod psa?

Zdeněk Fojtík: Na rozdíl od poslanců a senátorů si musí zaměstnanci na své benefity skutečně vydělat. Nepředpokládám, že v případě poskytnutí levnější jídelní soupravy zaměstnanci v porcelánce (na příklad), jste jakkoli finančně zainteresován.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:11Autor: Standa

Otázka: Připadá mi to, jako byste nepřímo volali po starých časech. Nejen zdanění, ty prebendy bych úplně zrušil. Co má třeba učitel dejme tomu po 25 letech praxe? Že by požadoval od rodičů třeba pravidelné zabijačkové dávky? V mých očích podnikatele jste obyčejná rudá svoloč...

Zdeněk Fojtík: Na invektivy nehodlám odpovídat.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:15Autor: Rydlo

Otázka: Vaše výplaty jsou vaše věc. Nevím proč vymáháním si výhod působíte škodu lidem kteří s tím nemají nic společného. Jste jen zaměstanci placení za svou práci. Berte ji nebo nechte ležet, ale dělejte svou práci. To co působí škodu jiným za splnění svých cílů se jmenuje terorismus. Tak jděte do práce !!

Zdeněk Fojtík: Je mi líto, že lidé velice rychle zapomněli na slastný pocit generální stávky v prosinci 89, kdy po dlouhých letech měli možnost tuto vymoženost využít a učinili tak i přesto, že stávka v té době nebyla zákonná. Velice rád konstatuji, že pouze využíváme té nádherné možnosti dané nám Ústavou.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:19Autor: Alex

Otázka: Odborářům vzkazuji : pokud se Vám nelíbí ve státních či polostátních organizacích, zajděte si na Živnostenské úřady pro živnostenské listy a ukažte, co vlastně umíte ! Živte se sami, odvádějte daňe a buďte strůjci vašeho štěstí sami !

Zdeněk Fojtík: S lítostí sděluji, že jste použil špatných informací, neboť většina zaměstnanců, kteří se stávky zúčastní pracuje v akciových společnostech, tedy společnostech postavených na podnikání. Pouze u zlomku firem je vlastníkem akcií stát.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:21Autor: Mysh

Otázka: Vlk taky sliboval....(pražská MHD)...a kdy se dozvím na 100%, že mám jít v pondělí do práce pěšky...?!

Zdeněk Fojtík: Datum a hodinu stávky oznámily včera sdělovací prostředky. Proběhne 1.3.2010 od 04:00-09:00.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:22Autor: JwZ

Otázka: Pane Fojtíku, můžete prosím vysvětlit, proč by ostatní lidé měli platit plné daně, i ti, kteří žádné firemní benefity nemají a musejí si služby kupovat za své. A proč zrovna v dopravě by měli být zaměstnanci zvýhodněni na úkor ostatních? Děkuji.

Zdeněk Fojtík: Opět opakuji, že se jedná o benefity všech zaměstnanců, tedy nikoli pouze v dopravě.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:25Autor: Ondřej

Otázka: Zdravím, nepřijde Vám, že trochu znásilňujete právo na stávku? To má přece chránit zaměstnance před zvůlí zaměstnavatele a ne sloužit k prosazování politických názorů. Stávkou trestáte někoho, kdo za Vaše problémy nemůže. Proč neprosazujete svoje názory politicky?

Zdeněk Fojtík: Tato stávka v žádném případě není proti zaměstnavatelům, právě naopak. Jedná se o stávku politickou, tedy proti vládě a její nečinnosti, jak jsem již zmínil níže.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:26Autor: Mr.Mittchell

Otázka: Dobrý den, mám dotaz myslíte si že 5 ti hodinová stávka situaci vyřeší??? A jak se bude postupovat dál, event. další stávka se muže uskutečnit kdy, pokud vláda bude spát.

Zdeněk Fojtík: V pondělí 1.3. 2010 ve 14:00 se sejde koalice dopravních odborových svazů k vyhodnocení průběhu a výsledku stávky a na tomto jednání rozhodne o dalším postupu.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:32Autor: bbara155

Otázka: Přijde mi velice nefér, že stávka postihne zase jen obyčejné lidi, kterří se potřebují dostat do práce. Takoví "ti lepší" MHD a vlaky nejezdí.Je to v době, kdy např Akademie věd bojuje o holé přežití - ne o nějaké benefity. Jenže kdyby se celá Akademie věd ustávkovala, nikdo si toho ani nevšimne!

Zdeněk Fojtík: Benefity VŠECH zaměstnanců nejsou součástí státního rozpočtu, jedná se o částku, která se zrodila ve snu pana Kalouska. Pokud si prostudujete návrh státního rozpočtu o příjmech ze zdaněných benefitů se v žádné kapitole nehovoří. To znamená financování Akademie věd je naprosto z jiného soudku. Stávkou si nevynucujeme žádný příspěvek státu.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:35Autor: Milan

Otázka: Proč i my důchodci musíme formou daní (DPH, spotřební daň) přispívat na Vaše benefity? Proč si na ně nejdříve nevyděláte? Proč nejdříve nevrátíte dotace, které Vám stát každoročně přiděluje? Jste asociálové?

Zdeněk Fojtík: Benefity nejsou placeny daňovými poplatníky a už vůbec ne důchodci. I důchodci kdysi pracovali a rádi navštěvovali podnikovou rekreaci a mnozí vystáli i frontu na milovanou vánoční kolekci. V té době si nikdo na daňového poplatníka nevzpomněl.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:36Autor: Pavel

Otázka: Tuto stávku absolutně nechápu a rozhodně ji nepodporuji. Proč já mám platit ze svých daní ne nějaké "extrabuřty", o kterých si většina lidí může nechat jenom zdát? Nemyslíte si, že nejspravedlivější by bylo, všechny různé výhody zrušit, všem vyplácet mzdu, která bude náležitě zdaněna.

Zdeněk Fojtík: Na tuto otázku jsem již odpověděl dříve.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:39Autor: Jaroslava

Otázka: To je dobrý, brát si za rukojmý nás obyčejný lidi? To se nestydíte? Zamyslete se nad sebou!!! Vždyt to jízdné je tak drahé a máme to odnést my. A to si myslíte že je v pořádku?

Zdeněk Fojtík: Proč stále spojujete tuto stávku pouze s železničáři? Vždyť zachování benefitů je v zájmu zaměstnanců působících ve všech odvětvích.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:43Autor: maja

Otázka: Dekuji, Vám díky Vám se teď nedostanu do práce. Asi je Vám to jedno, ale vykonávám povolání na kterém závisí lidské životy. A ty k vůli vám mužou být ohroženy.

Zdeněk Fojtík: Vážená paní i ve vašem zájmu zaměstnanci, kteří se ke stávce přihlásili přijdou o mzdu za dobu stávky. Předpokládám, že náklady spojené s využitím jiného dopravního prostředku ve srovnání s částkou, kterou tito obětují ve prospěch většiny, jsou určitě přijatelné.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:47Autor: Mika

Otázka: Dobrý den,

vzhledem k tomu, že nevlastním automobil, a musím se do práce dopravit autobusem, zajímalo by mne kde a hlavně kdy zjistím jestli dopravce se, kterým se do práce přepravuji podpoří Vaši stávku či nikoliv? Děkuji.

Zdeněk Fojtík: Vzhledem k počtu přepravců působících na našem trhu nemohu v této chvíli odpovědět, jak bude situace řešena v konkrétním případě. Doporučil bych se obrátit přímo na dopravce, se kterým cestujete.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:49Autor: Lukáš Veselý

Otázka: Vážený pane, absolutně s Vámi souhlasím. Je pravda, že se v Praze v pondělí ráno nedostanu do práce, ale to co předvádí poslanecká sněmovna v poslední době musí mít nějakou odezvu.
Požadoval byste vrácení platu našich poslanců za jejich nicnedělání?

Zdeněk Fojtík: Jsem rád, že jste pochopil, o co v této stávce především jde. Druhá část vašeho dotazu je zároveň mou odpovědí. Požadoval.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:52Autor: Raptor

Otázka: Dobrý den. Když jsou benefity ostatních zdaňovány, z jakého důvodu mají být ty Vaše zvýhodněny? Vaše firmy nejsou ziskové a jsou dotovány z daní. Proč mají ostatní, byť zdaňováni, přispívat na Vaše nezdaňované výhody? I přes jejich zdanění to pořád zůstane zvýhodněním před ostatními.........

Zdeněk Fojtík: Vážený pane, důkladně si prostudujte znění zákona 235/2004 sbírky § 36a odstavec 3 písmeno d) a pochopíte, že stávkujeme i za Vás, tedy abyste daň z benefitů nemusel platit ani Vy.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:58Autor: Ondřej

Otázka: Dobrý den, budete hradit jízdy taxikem případně jinou dopravou lidem, kteří si u vás předplatili jízdné a očekávají, že se dopraví do práce? Pokud ne, tedy pokud nezvládnete nést odpovědnost za své činy - co jste to za arogantní sociály, že si dovolíte stávkovat a doufáte že vám to projde?

Zdeněk Fojtík: V demokracii je stávka legálním prostředkem k prosazení oprávněných požadavků zaměstnanců. Jednoho dne se může stát, že vyhlásíte stávku v odvětví, ve kterém pracujete a můžete si být jist, že ikdyž se nás bezprostředně nebude týkat vždy Vás rádi podpoříme.

Odpovězeno: 24. 02. | 14:59Autor: Pavel Č.

Otázka: Naprosto se stávkou souhlasím! Jak zde někteří sprostě nadávají neví o čem mluví. Ve většině firem i soukromých jsou benefity. V masokombinátech mají zaměstnanci možnost levné salámy a maso. V obchodech s oděvy mají zase zaměstnanci možnost nákupu se slevou.Proto dopravci zase zlevněné jízdné.Atd.

Zdeněk Fojtík: Děkujeme ze podporu.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:02Autor: Adam

Otázka: Dobrý den,
jak vnímá vaše okolí přípravu stávky? Nemají např. děti problém se k vám hlásit, nebo nedošlo k útokům podobným jako v případě dcery p. Dolejše? Nestydíte se že berete ostatní občany jako rukojmí a žádáte od státu zvýhodnění? Naplňujete definici amorálnosti. Děkuji za odpověď.

Zdeněk Fojtík: Demokracie je krásná, pokud je demokracií. To znamená, že Vy máte názor takový, jak jste sdělil ve svém dotazu a přesto nemám nejmenší chuť ani právo Vás jakkoli napadat či urážet.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:02Autor: Hanka

Otázka: Pojedou autobusy PID (příměstské autobusy) ?

Zdeněk Fojtík: Viz dřívější odpověď.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:05Autor: Martin

Otázka: Nesouhlasím se stávkou. Proč by mají mít stále zaměstnanci od dráhy výhody? Pokud se jim tam nelíbí, tak ať odejdou pracovat jinam. Pak teprv si uvědomí, že jinde se budou mít o poznání hůře. Je mnoho lidí, co je nahradí. Jsou plné pracáky. Proč tedy lidé neodejdou pracovat jinam? To je otázka.

Zdeněk Fojtík: Vážený pane, předpokládám, že reagujete na prohlášení koalice dopravních odborových svazů, tedy nikoli pouze železničářů. Již po několikáté upozorňuji, že vyhlášená stávka je stávkou solidární se všemi zaměstnanci jakéhokoli odvětví. Zkuste si zapátrat zda využíváte nabídky například podnikového stravování, rekreace atd. Tedy proto je stávka i ve Váš prospěch.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:11Autor: Jana

Otázka: Pracuji jako zdravotní sestra,stávkovalo se jen s odznakem na šatech,aby pacienti měli co potřebují.Koho potrestáte tím,že nepojedou spoje?Moje děti,které jedou na kolej a moji peněženku.Díky....

Zdeněk Fojtík: Vážená paní, vážím si profese, ve které pracujete a chápu, že péče o zdraví a životy pacientů nedovolí stávku provést tak, aby ohrozila jejich životy (přestat pracovat), to však neznamená, že v jiných profesích právo zastavit práci zcela legálně lze, což je zcela běžný postup.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:12Autor: M.

Otázka: Dobrý den
ráda bych věděla jestli se dostanu ráno do práce..bydlím ve Vyškově a dojíždím do Brna..kde zjistím jestli můj bus pojede nebo ne???děkuji..

Zdeněk Fojtík: Viz odpověď níže.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:15Autor: Honza

Otázka: Přijde Vám fér stávkovat a brát si cestující-klienty jako rukojmí? Nechápu, že když máte (téměř) zdarma dopravu, že Vám vadí, že se musí odvádět pitomých 9 procent z ceny (běžného) jízdného. Co by za to běžný člověk dal, kdyby za jízdenky platil jen DPH.

Zdeněk Fojtík: Vážený pane. Proč vznášíte dotaz pouze na železničáře a nezeptáte se našich zákonodárců, tedy poslanců a senátorů, kteří jediní užívají benefitů za peníze daňových poplatníků plnými doušky.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:16Autor: Sam

Otázka: Čeho se bojíte že chcete stávkovat jen 5 hodin.Když stávka tak pořádná a nikdy neoznamovat konec stávky.Prostě až se obě strany dohodnou.Co Čech to posera.

Zdeněk Fojtík: Časově omezená stávka je projevem naprosté vstřícnosti, což však neznamená, že v případě nesplnění našich požadavků nebudou následovat kroky, které budou daleko důraznější.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:17Autor: Nek

Otázka: Proč všichni mluví o rukojmích? Když stávkovali zemědělci a zablokovali tramvajovou dopravu v Praze balíky slámy nikdo jim taky nenadával. Nebo když se neučilo a stávkovali učitelé také se jim nenadávalo. Zde je stávka na 5 hodin né jako v cizině neomezená. Držím Vám palce

Zdeněk Fojtík: Děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:18Autor: Pavel124

Otázka: Dobrý den,
držím Vám palce.
Jsem rád, že v této zemi ještě existují lidé, kteří si od ODS a TOP 09 nenechají kálet na hlavu. A nejdou za nimi jak dobytek na porážku.
S pozdravem
Pavel

Zdeněk Fojtík: Děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:21Autor: marie

Otázka: Jste akciová společenost, takže nechápu, proč má stát, potažmo všichni daňoví poplatníci, přispívat na Vaše benefity a sociální programy při odchodu do předčasného důchodu. Zeptejte se zaměstnanců, kteří pracují v soukromých firmách, jak jsou na tom oni.

Zdeněk Fojtík: Doporučuji pouze jediné, nebuďte zbabělí a založte ve své firmě odborovou organizaci, nebo se připojte k již fungující odborové centrále a s její pomocí se Vám zajisté podaří dojednat se zaměstnavatelem benefity, které jsou běžně poskytovány ve většině firem.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:22Autor: Myrek

Otázka: Jsem lékař - nemám žádné bonusy (léky zdarma atd.). Nestavkuji a ani neterorizuji občany.
Vás se ptám - vezmete si na svědomí poškozené zdraví a úmrtí, ke kterým dojde až se do zaměstnání dostane jen zlomek zdravotníků?

Zdeněk Fojtík: Na podobný dotaz jsem odpověděl již dříve.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:24Autor: Zdeněk

Otázka: Rád bych pracoval u dráhy i bez výhod. Nemohu, jelikož tam pracuje někdo, kdo chce výhody atd. Proč jej zaměstnavatel nevymění za ty, co chtějí méně a méně?

Zdeněk Fojtík: To je mi Vás líto. Pokud jste ochoten pracovat zadarmo, tak nechápu, proč Vás naše požadavky tak dráždí.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:27Autor: Mirek

Otázka: Budou nějaké výluky v metru?

Zdeněk Fojtík: Dle sdělení zástupce zaměstnanců metra se ke stávce připojí.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:32Autor: pavel

Otázka: Vážený pane, to nejhorší co se může stát v případě režijních jízdenek na dráze, je to, že bude celá daň promítnuta k zaplacení zaměstnanci. Jednalo by se o obří sumu 2200 kč ročně, tedy naprosto šílených 183 kč měsíčně. Lidé kolem vás přicházejí o práci a vy jste schopni stávkovat pro 183 korun

Zdeněk Fojtík: Vážený pane, přestaňte naslouchat panu Kalouskovi, který si takto s železničáři vyřizuje svoje osobní účty a přečtěte si, kdo je podepsán pod prohlášením koalice odborových svazů, to za prvé. Za druhé předpokládám, že i Vy využíváte jistých benefitů poskytovaných Vaším zaměstnavatelem a v tom případě stávkujeme i za Vás.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:37Autor: Petra

Otázka: Proč chcete stávkovat (odnesou to obyčejní lidé, kteří za náhradní dopravu zaplatí v součtu víc, než byste vy platili na dani za režijky) a raději ony peníze nepomůžete vládě v rozpočtu najít (mám na mysli zbytečné výdaje)? To bych považovala za konstruktivní řešení, ne vydírání občanů stávkou.

Zdeněk Fojtík: Přestaňte situaci sledovat skrze režijní jízdenky a pokuste se nastavit zrcadlo a možná uvidíte některou z výhod, které využíváte zase Vy. Budete se divit, my vám ji závidět nebudeme.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:39Autor: Michal

Otázka: Dobrý den,
pane Fojtík, připadá vám normální znemožnit pracujícím lidem dostat se v PO do práce? Taky jste ochotný kvůli jiným jezdit na pondělní šichtu již v neděli a ještě za takové peníze? Nebo si snad myslíte, že výhody, jaké máte, mají i všichni ostatní ve svých zaměstnáních?

Zdeněk Fojtík: Vzhledem k tomu, že se běžně ve svém životě potkávám se svými přáteli a známými, mohu Vám říci, že většina firem, ve kterých jsou zaměstnáni, jim benefity (stravování, lázně atd.) poskytuje.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:44Autor: RoS

Otázka: Milí odboráři, jděte k šípku. Chápu, že máte své výhody rádi, je ale čas úspor. Zadarmo nic není. Máte recept, kde vzít peníze na zachování Vašich benefitů nebo jen tak řvete a kopete a znepříjemňujete život všem okolo sebe?

Zdeněk Fojtík: Návrhy na řešení stávající krize odboráři předkládají vládě, parlamentu i zaměstnavatelům neustále. Řešení však musí mít chuť hledat všichni. Jedinou odpovědí je vždy šetřit, ovšem pouze na úkor těch, kteří skutečně hodnoty vytvářejí.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:48Autor: japech

Otázka: Na koho se obrátit za ušlou mzdu protože se nebudu moci dostavit na pracoviště?

Zdeněk Fojtík: Odpověď na tento dotaz naleznete v zákoníku práce.

Odpovězeno: 24. 02. | 15:58Autor: Kot Tuz

Otázka: Když mají dopravci tolik peněz, že mohou prakticky zadarmo poskytovat režijní jízdenky (např ČD cca 200 000 lidí, režijní jízdenka = přibližně ekvivalent jízdenky In Gold za 22 000 Kč), navrhuji snížit roční dotaci o danou sumu (např. u ČD 200 000 x 22 000 Kč) z veřejných zdrojů. Souhlasíte?

Zdeněk Fojtík: Cena 22 000 Kč za režijní jízdenku je jedním z argumentů pana Kalouska k popuzení veřejnosti proti železničářům. Skutečnou částku 250 kč železničáři platí jako tarifní slevu. Musím se však zeptat, proč se nehovoří o všech tarifních slevách, které jsou poskytovány cestujícím (žákovské, zákaznické jízdné atd.). Ani tito neplatí plnou cenu. Pod mou úroveň by bylo pátrat kolik ve skutečnosti zaplatí zaměstnanec v jakékoliv jiné firmě za poskytnuté benefity.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:01Autor: Benefity

Otázka: Píšete, že stávkujete za zachování benefitů. Proč ale nestávkujete za to, aby benefity měli všichni zaměstnanci, ne jen Ti, kteří je mají z historického hlediska? Pracuji ve státní správě a daně a správní poplatky platím v plné výši, proč vy nechcete platit plné jízdné (nebo aspoň daň z něho)?

Zdeněk Fojtík: Otázku benefitů nejen na železnici řeší podniková kolektivní smlouva, pokud ji má za zaměstnance kdo dohodnout. Z toho mi vyplývá, že za to, že žádné benefity nepobíráte, železničáři v žádném případě nemohou. Mohu napovědět, založte si odbory.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:08Autor: antiodborář

Otázka: O tom, že je změna daní se ví velmi dlouho, jen odbory zaspaly. Proč jste si této změny nevšimli dříve a nepožadovali nápravu dříve? Přijít s křížkem po funuse a pak si brát obyčejné lidi jako rukojmí je hodné opravdu jen odborářů!

Zdeněk Fojtík: Jelikož se jednalo o přílepek k naprosto jinému zákonu, který přehlédli hlavně ti, kteří jsou za tuto činnost placeni, to jest poslanci, myslím, že kterýkoliv laik zlomyslný záměr pana Kalouska nemohl prohlédnout.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:09Autor: albert

Otázka: Souhlasím se stávkou, plně Vás podporuji.
Chtělo by to generální, aby už se konečně něco dělo.

Zdeněk Fojtík: Děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:10Autor: AlžbětaBathoryová

Otázka: zajímalo by mě, kdo mi uhradí ušlý zisk. Jsem OSVČ a nemám se jak dostat do práce.

Zdeněk Fojtík: Viz. odpověď níže.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:12Autor: RoS

Otázka: Nestavějte se do role spasitelů všech (kteří v klidu čekají, až vy zachráníte svět). Pokud chcete být solidární, proč nanabídnete svoje benefity někomu jinému, kdo je potřebuje více?

Zdeněk Fojtík: Benefitem je jakákoliv zaměstnanecká výhoda, zvažte, zdali je máme pouze my.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:13Autor: lucy

Otázka: chci se zeptat jestli se stávka týká i mhd v Brně, protože nevidím jediný důvod, proč by to zase měli odnášet obyčejní lidé kteří se akorát potřebují dostat do práce a narozdíl od vás žádné benefity nemají

Zdeněk Fojtík: V Brně stávka proběhne.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:17Autor: Pravý význam

Otázka: Nevěřím, že Vám jde o členy odborů. Místo toho, abyste v době, kdy se zákon připravoval, zasáhli, si až nyní prostřednitvím obyčejných lidí, kteří nemají auto, vydupáváte politickou sílu. Odbory mají hájit své členy, zaměstnance, ne se zviditelňovat stávkou.

Zdeněk Fojtík: Pokud jste členem odborů, zeptejte se svého zástupce, jak konal on. Doporučuji, pojďte se zviditelnit s námi, vždyť o Vás také jde.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:19Autor: Petr

Otázka: nezdá se Vám , že hlavně benefity u českých dráh jsou neoprávněné , vlaky jszdí se zpožděním , špinavé a o hulvátství některých vašich zaměstnaců ( odborářů už ani nemluvím ) . Nejste schopen odpovědět na položené otázky používáte paroubkovský styl útok .

Zdeněk Fojtík: Netroufnu si hodnotit oprávněnost, či neoprávněnost poskytnutých benefitů u kteréhokoliv zaměstnavatele. Je to pouze jeho právo.

Odpovězeno: 24. 02. | 16:26Autor: Vašo

Otázka: Chtěl bych jen říct, že Vám fandím a doufám, že to bude mít smysl. Lidé si stále myslí, že se to týká jen režijních výhod na dráze, ale to se velice pletou. Měli by se zamyslet nad tím, co mají od zaměstnavatele navíc: Příspěvek na stravenky, na pojištění, na dovolenou atd. Pokud se nepletu.

Zdeněk Fojtík: Děkuji za podporu a věřím, že i ostatní, se kterými jsem měl možnost dnes diskutovat uznají, že pouze využíváme, jak jsem již jednou řekl, výhody demokracie, že můžeme k prosazení svých požadavků využít stávky. Přeji všem hezký zbytek dne.

 

Právě se děje

Další zprávy