Obama chce nezaměstnanost vykoupit lékem za 167 miliard

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 2. 2010 19:26
Nezaměstnaností chce prezident USA porazit dalším stimulačním balíčkem
Foto: Reuters

Washington - Současný stimulační balíček Obamovy administrativy, který do ekonomiky napumpoval obrovské množství peněz, sice pomohl zlepšit ekonomické výsledky velkých podniků, ale s růstem nezaměstnanosti už si neporadil.

Američanům je tak ze všech stran předkládáno, že už je krize u konce a ekonomika je z nejhoršího venku, ale běžný smrtelníci vnímají opak. Nová pracovní místa prostě nevznikají.

Obama a jeho experti se nyní rychle snaží najít viditelný lék na nezaměstnanost, který by s tímto nelichotivým ekonomickým ukazatelem něco udělal.

Americká administrativa spočítala, že by do podpůrných pracovních programů nalila přes 160 miliard dolarů. Teď jí však čeká těžký boj o většinovou politickou podporu.

Tři a půl milionu zachráněných

Analytici se shodují, že státní intervence zachránila asi dva miliony pracovních míst. A než bude pomoc v polovině letošního roku vyčerpána, měla by ještě zachránit práci pro 1,5 milionu Američanů.

Od začátku krize v prosinci roku 2007 už ale ve Spojených státech přišlo o práci 8,7 milionu lidí a míra nezaměstnanosti vystoupila na 9,7 procenta.

Navíc hrozí, že až podpora zaměstnanosti skončí, růst ekonomiky ještě nebude dost silný, aby sám generoval nová pracovní místa.

"Taková míra nezaměstnanosti stále svědčí o krizi, a my musíme udělat vše, co bude v našich silách, abychom nastartovali růst nových pracovních míst, cituje server Washington Post předsedkyni Rady ekonomických poradců Bílého domu Christinu Romerovou.

Potřebujeme ještě 167 miliard

"Můžete argumentovat - a budete mít pravdu - tím, že se nám nepodařilo dosáhnout takového vývoje, jaký bychom potřebovali, ale právě proto žádám Kongres, aby co nejdříve schválil dodatečná ekonomická opatření, která povedou menší firmy k vytváření nových pracovních pozic," řekl Obama při setkání s republikány.

Tato opatření, mezi než by mělo patřit snižování daní, větší podpora lidí, kteří přišli o práci a pomoc malým a středním podnikům, by měla vyjít na dalších 167 miliard dolarů.

Zaměstnavatelé by si měli moci odečítat vytvoření nových pracovních míst z daní.

Kdyby podnikatelé využili této pobídky, vyšlo by každých 600 tisíc míst na 33 miliard dolarů.

Americkému senátu se nicméně Obamův záměr zatím příliš nezamlouvá, je pro poněkud střídmější 15 miliardový balíček.

 

Právě se děje

Další zprávy