Žvanilové a pomalý počítač, to zaručeně v práci otráví

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 3. 2010 12:40
Šetření mezi 2 tisíci úředníků ukázalo, co je největší kancelářská otrava
Ani sebekrásnější interiér nepomůže, když jsou kolegové otravní.
Ani sebekrásnější interiér nepomůže, když jsou kolegové otravní. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Protivný kolega, pomalý počítač a tlachající sousedé v kanceláři. Podle průzkumu britské společnosti Opinium mezi téměř dvěma tisícovkami "kancelářských krys" stojí tyto zážitky na špičce všech věcí, které lidem pracujícím v kancelářích otravují život.

Jedničkou na neblahém žebříčku kancelářských nepříjemností jsou lidé - mrzouti nebo náladoví kolegové. Stěžuje si na ně 37 procent dotázaných.

Bezmocný vztek, s nímž přihlížíte, jak váš počítač dlouhé minuty vykonává zcela triviální úkon, se umístil na druhé příčce - nejotravnější je pro 36 procent dotázaných.

Devatenáct procent lidí štvou kolegové, kteří si z kanceláře dělají čajový dýchánek a neúnavně tlachají, osmnáct procent Londýňanů dráždí kancelářský slang či manažerský žargon.

Češi jej znají také, i když v jiné podobě. U nás jde většinou o původně anglická slova násilně vražená do češtiny: ofis, nabrýfovat, keš, badžet a další perly. Podobné nešvary má i manažerská mluva Britů, i když spíš na úrovni vět. Za nejotravnější považují frázi "myslet mimo škatulky" či "dotkněme se základů".

Ovšem za stejně otravné jako tento žargon považují lidé z kanceláří i kolegy, kteří příliš nahlas telefonují. Šestnáct procent dotázaných si stěžovalo na příliš mnoho bezpečnostních opatření na pracovišti a nedostatečnou čistotnost kolegů při používání toalety.

Co se může zdát jako úsměvné starosti "kancelářských krys", však pro některé lidi může být i důvodem k výpovědi, upozorňuje agentura Reuters. Dvě třetiny lidí potvrdily, že vyjmenované nešvary zvyšují jejich pracovní stres a každý desátý člověk v minulosti kvůli podobným potížím v pracovním prostředí změnil zaměstnání.

 

Právě se děje

Další zprávy