Bez práce už je bezmála každý desátý. Mohlo být hůř

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 2. 2010 9:17
V lednu bylo bez práce 576 tisíc lidí
Odborníci předpovídají, že ještě letos vystoupá nezaměstnanost k 11 procentům.
Odborníci předpovídají, že ještě letos vystoupá nezaměstnanost k 11 procentům. | Foto: Jan Langer

Brno - Těsně pod sledovanou hranicí deseti procent se zastavil růst nezaměstnanosti v Česku na konci ledna. Podle právě zveřejněných údajů Ministerstva práce a sociálních věcí byla míra nezaměstnanosti na konci prvního měsíce letošního roku 9,8 procenta, tedy o 0,6 procentního bodu výš než v prosinci. Bez práce bylo 574 226 lidí.

Přestože podle expertů přišla na konci roku další vlna propouštění, lidí bez práce nepřibývalo takovým tempem jako před rokem, kdy krize nabývala na síle.

Tehdy se míra nezaměstnanosti od prosince do ledna zvýšila o 0,8 procenta, což představovalo 45 811 nově nezaměstnaných za měsíc. Za letošní leden přibylo v evidenci úřadu práce 35 tisíc lidí.

Ani tak se vývoj nezaměstnanosti analytikům nelíbí.

Nárůst je nepříjemným překvapením

"Lednové statistiky ukazují, jak se firmy připravují na letošek. S dalším propouštěním se vzhledem k hospodářskému vývoji počítalo. Nicméně nárůst na 9,8 procenta je negativní překvapení, když trh počítal s nárůstem na 9,6 procenta," konstatoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Dvouciferná hranice deseti procent už není daleko. Analytici předpovídají, že právě takovou hodnotu bude mít letošní průměr. Na úrovni deseti procent se však míra nezaměstnanosti nezastaví.

"V letních měsících by měla vrcholit poblíž 11 procent," upozornil Brožka. 

 

Právě se děje

Další zprávy