Poloviční úvazek? České firmy je nenabízí. Ke své škodě

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 2. 2010 14:52
Dva lidé na poloviční úvazek pracují víc než jeden na celý. Firmy to ale nechtějí pochopit.
Hledáte-li jen práci na částečný úvazek, nejspíš se k pohovoru ani nedostanete. České firmy je totiž neumí využívat.
Hledáte-li jen práci na částečný úvazek, nejspíš se k pohovoru ani nedostanete. České firmy je totiž neumí využívat. | Foto: Deutsche Bank AG

Brno - Bez ohledu na to, jak dlouho už trvá hospodářská recese, se některé zvyky českých firem nemění. Stejně, jako krize nepřesvědčila Čechy, aby se za prací odstěhovali do jiného kraje, nechtějí zaměstnavatelé nabízet částečné úvazky.

Potvrzuje to průzkum pracovních portálů Práce.cz a Jobs.cz stejně jako zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR.

"V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie zaostává Česká republika ve flexibilitě pracovního trhu. Podíl pracujících na částečný úvazek z celkového počtu hlavních zaměstnání v zemích EU dosahuje v naší republice pouze 5,5 %. Za Bulharskem a Slovenskem je to třetí nejhorší výsledek. Průměrný podíl pracujících na částečný úvazek je přitom v zemích sedmadvacítky 18,7 %," upozornil mluvčí Svazu Milan Mostýn.

Odborníci, kteří dění na pracovním trhu sledují, přitom očekávali, že se s příchodem krize nabídka částečných úvazků rozšíří. Vývoj však byl přesně opačný.

"Počet nabídek na takzvaný part time se v roce 2009 snížil o více než polovinu. Prudký pokles přišel s koncem roku 2008 a pokračoval po celý rok 2009," uvedla Jana Skalová z marketingového oddělení společnosti LMC, které provozuje portály Práce.cz a Jobs.cz.

Zkrácené úvazky jsou výhodné

Podle ředitele pracovního portálu Agentka.cz jsou přitom částečné úvazky pro zaměstnavatele přínosem.

"Řada z nich zjistila, že dva lidé zaměstnaní na poloviční úvazek odvedou více práce než jeden zaměstnanec na celý úvazek. Příkladem mohou být maminky na mateřské dovolené. Ty, které chodí pracovat jen dopoledne,  jsou mnohem efektivnější než některé jejich kolegyně pracující v běžném pracovním poměru," podotkl Petr Král.

Češi přitom zájem o zkrácené úvazky mají. Kromě těch, kteří z různých důvodů nemohou pracovat celý den, by jimi vzali zavděk i lidé, které krize připravila o místo.

"Situace je opačná než před dvěma lety. Tehdy musely firmy po každém novém zaměstnanci pátrat. Dnes jsou zavalené životopisy. Lidé jsou ochotní pracovat na jakýkoliv úvazek. Spíš než nabídek na zkrácené úvazky však přibývá těch na dobu určitou. To dělají například živnostníci, kteří  najímají lidi na konkrétní zakázku," dodal Král.

 

Právě se děje

Další zprávy