Stačil den a svět vypadá lépe. Pro průmysl to platí

Ekonomika Ekonomika
29. 1. 2010 9:42
Průmysl po 14 měsících poprvé roste, hlásí statistici z ČSÚ
Až se průmysl rozjede naplno, poznají to i firmy, které dodávají energie, třeba plyn
Až se průmysl rozjede naplno, poznají to i firmy, které dodávají energie, třeba plyn | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stačil pouhý den a hned vypadá situace tuzemského průmyslu, tedy rozhodujícího odvětví celé ekonomiky, o poznání růžověji. Ale pozor, zdání může klamat.

Český statistický úřad oznámil, že v prosinci rostl český průmysl o 2,1 procenta v porovnání se stejným měsícem roku 2008. Ale tento "úspěšný" prosinec měl o jeden pracovní den navíc. Kdyby se jeho vliv odečetl, činil by růst průmyslu pouze 0,4 procenta.

I tak je to ovšem o něco lepší zpráva, než jakou očekávali experti sledující vývoj klíčového oboru. Přišel růst, který průmysl nezaznamenal už více než rok - přesně 14 měsíců.

"Pozitivně zní i zpráva o meziročním růstu hodnoty nových zakázek, ty stouply o 12,5 procent, zakázky ze zahraničí byly vyšší o 16,9 procent," komentoval výsledky analytik Jiří Šimek  ze společnosti Citfin.

Dá se nyní čekat, že také v dalších měsících půjde průmysl nahoru, protože už se bude srovnávat s obdobím, kdy tuzemský průmysl zkosil propad zakázek na evropských trzích. Ale například Svaz průmyslu a dopravy upozorňuje, že zatím je předčasné mluvit o nějakém výrazném a definitivním oživení.

V dalších měsících může přinést komplikace automobilový průmysl, který během loňského roku těžil ze šrotovného, ale letos se zřejmě žádné podpory nedočká.

 

Právě se děje

Další zprávy