Bez práce bylo 539 tisíc lidí, hranice 10% je na dohled

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 1. 2010 11:40
Nezaměstnanost v Česku stoupla v prosinci na 9,2 procenta. Přibylo 30 tisíc nezaměstnaných.
Kdo se při hledání práce propracuje až k pohovoru, může se považovat za šťastlivce.
Kdo se při hledání práce propracuje až k pohovoru, může se považovat za šťastlivce. | Foto: Reuters

Brno - Po poklidném podzimu náhlý skok. Míra nezaměstnanosti v Česku poskočila v prosinci o 0,6 procentního bodu na 9,2 procenta. Přitom v předcházejících měsících stoupala jen mírně. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí.

Bez práce bylo na konci roku 539 136 lidí, tedy o 30 tisíc víc než na konci listopadu. Jejich přírůstek poznali na všech 77 úřadech práce v zemi.

"Největším problémem trhu práce nadále zůstává nezaměstnanost absolventů škol a mladistvých: meziměsíčně nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých ubylo jen 508 a oproti loňskému prosinci je jich více o 10 978," konstatoval hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Dál ubývalo i pracovních pozic, za měsíc jich zmizely z trhu práce téměř dva tisíce. Například na Prostějovsku připadalo na jedno volné místo, které měl úřad práce k dispozici, téměř 88 lidí.

A práce se nehledala jednoduše ani prostřednictvím internetu. Pracovní portál Agentka.cz například zaznamenal v loňském roce čtyřicetiprocentní úbytek nabízených pozic. A to na jeho stránkách zadali lidé 11 milionů požadavků.

Že jsou podniky, které nabízí volná místa, zahlceny žádostmi, dokazovala i doba jejich reakce na zaslání životopisu.

"Lidé na odpověď často čekali celé týdny, někdy se jí ani nedočkali. Vyplynulo to z průzkumu našeho pracovního portálu," konstatoval Petr Král, ředitel pracovního portálu Agentka.cz.

Lidé slevují, ale stěhování je stále děsí

Odborníci se však podivují nad tím, jak málo byli lidé navzdory trvající krizi ochotni slevit ze svých představ. Především co se týkalo regionu.

"Češi nemají rádi dojíždění do práce a ve většině případů tedy loni hledali zaměstnání jen ve svých městech, kde obvykle mnoho příležitostí nebylo," komentoval postup hledajících Král.

A stejné zkušenosti mají i v personálních agenturách. Jedna z největších, společnost Grafton, před koncem roku uskutečnila pravidelný čtvrtletní průzkum. A v něm se ptala mimo jiné i na schopnost lidí odpoutat se od svého současného bydliště.

"Ochota stěhovat se za prací se od třetího čtvrtletí nezměnila, stále je více než 40 procent lidí, kteří se odmítají za prací stěhovat. Upřímně jsem čekal, že zde bude docházet k přehodnocení, vzhledem k růstu nezaměstnanosti," konstatoval šéf české pobočky Graftonu Milan Novák.

Oproti tomu však stoupl počet lidí, kteří byli ochotni přijmout pouze smlouvu na dobu určitou. Necelá polovina lidí je na ni ochotna přistoupit pouze s ohledem na současnou ekonomickou situaci.

A podle odborníků lidé dělají dobře. "Dochází k tomu, že i když má firma dostatek zakázek a reálnou potřebu někoho přijmout, místo uzavření dlouhodobého zaměstnaneckého vztahu zvolí nějakou jinou alternativu například nařízení  přesčasové práce, agenturní zaměstnání a podobně. Vedení firem nechce  v nejisté době zvyšovat stavy a riskovat tím zvýšení nákladů v případě nutných změn. Částečně je to i důsledek ne příliš flexibilního pracovního práva v Česku," konstatovala specialistka na pracovní právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Klára Valentová.

 

Právě se děje

Další zprávy