OP Prostějov žádá o ochranu před věřiteli

Tomáš Fránek
8. 1. 2010 17:01
Největší evropský výrobce konfekce chce dokončit restrukturalizaci firmy, firmu postihla krize

Brno - Největší česká tuzemská oděvnická firma OP Prostějov požádala soud o ochranu před věřiteli.

Firma, která patří mezi největší evropské společnosti v oboru, tak požádala Krajský soud v Brně o takzvané předinsolvenční moratorium, které jí má pomoci získat část na dokončení restrukturalizace firmy a vyhnout se řízení o úpadku.

Miliardová ztráta

OP Prostějov zasáhla celosvětová krize. Firma předloni vykázala ztrátu převyšující jednu miliardu korun.

V roce 2008 zaměstnávala na tři tisíce lidí, loni na jaře už jenom dva tisíce. Firmu kvůli restrukturalizaci museli postupně opustit pracovníci poboček v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích, které společnost uzavřela. Nyní má 1550 zaměstnanců.

Podle vedení firmy je žádost o předinsolvenční moratorium předem plánovaný krok. "Cílem je zajistit pokračování výroby ve společnosti a dokončení restrukturalizace, na které firma spolupracuje s poradenskou společností PricewaterhouseCoopers. Finálním výsledkem procesu je dostat firmu do trvalého zisku a zajistit maximální uspokojení věřitelů," uvedl mediální zástupce OP Karel Samec.

Moratorium poskytuje dlužníkovi maximálně čtyřměsíční ochranu před věřiteli a před možným rozhodnutím o úpadku. Věřitel tak získá čas pro vyřešení situace, která hrozí přerůst v úpadek, nebo pro dosažení dohody s věřiteli.

Platíme včas

S návrhem na moratorium musí souhlasit většina dlužníkových věřitelů. Podle Samce firma platí jak věřitelům, tak zaměstnancům.

Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Citibank evidují u OP dohromady pohledávky přes miliardu korun. "Během posledních čtyř let OP pak snížila své závazky o 600 milionů korun. OP má sice v současnosti závazky po lhůtě splatnosti, ale ty zdaleka nedosahují výše 200 milionů korun," uvedl Samec.

OP vyrábí obleky, kostýmy, saka, sukně, kalhoty nebo oblečení pro volný čas. Kromě českého trhu své výrobky dodává i do západní Evropy, například do Británie, Německa, Francie nebo skandinávských států.

 

 

Právě se děje

Další zprávy