Vánoce u Fordu. Za odchod se naděluje 65 tisíc dolarů

jem
22. 12. 2009 10:30
Za dobrovolné ukončení pracovního poměru nabízí Ford odstupné a slevu na nové auto
Společnost Ford vykázala za rok 2006 ztrátu 12,7 miliardy dolarů. V roce 2011 by se měla vrátit k černým číslům
Společnost Ford vykázala za rok 2006 ztrátu 12,7 miliardy dolarů. V roce 2011 by se měla vrátit k černým číslům | Foto: Reuters

Detroit - Americká automobilka Ford nabízí 41 tisícům zaměstnanců odstupné ve výši až čtyřiceti tisíc dolarů: To v případě, že  dobrovolně ukončí pracovní poměr nebo předčasně odejdou do důchodu.

Hromadné propuštění a omezování výroby v některých továrnách, které firma oznámila v noci na úterý, je součástí plánu na restrukturalizaci automobilky.

Nová strategie počítá s tím, že do konce roku 2011 se firma vrátí do zisku.

Kvalifikovaným zaměstnancům nabízí Ford čtyřicet tisíc dolarů v hotovosti, nekvalifikovaní pracovníci pak mohou získat za dobrovolný odchod poloviční částku.

Kromě šeku dostanou zaměstnanci, kteří odejdou dobrovolně, ještě slevu dvacet pět tisíc dolarů na nákup nového automobilu nebo dalších dvacet tisíc dolarů v hotovosti.

Na konci září pracovalo v továrnách Ford na osmdesát tisíc zaměstnanců.

Podle vedení společnosti je snižování stavů nezbytné.  "Navzdory lepší situaci v našem odvětví máme stále přebytek zaměstnanců," uvedl mluvčí automobilky Mark Truby. "Pokusíme se dostat své personální kapacity na správnou úroveň a sladit je s poptávkou," dodal.

Automobilka Ford je jedním z největších výrobců aut ve Spojených státech a vlivem krize se dostala do silných ekonomických problémů.

 

Právě se děje

Další zprávy