Kde se bát o práci? Na Moravě, v Praze a v hotelu

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
10. 12. 2009 18:08
Průzkum agentury Manpower ukázal, že víc firem bude propouštět, než přijímat
Fronty na pracovní pohovory řada firem ještě čtvrt roku zezažije. Budou propouštět, ne přijímat.
Fronty na pracovní pohovory řada firem ještě čtvrt roku zezažije. Budou propouštět, ne přijímat. | Foto: Reuters

Praha - Míjely vás až dosud všechny vlny propouštění? Nenechte se ukolébat ujišťováním, že česká ekonomika už míří ven z krize. Podle rozsáhlého průzkumu personální agentury Manpower se totiž bude v Česku ještě nejméně do března příštího roku víc propouštět než přijímat.

"Takzvaný čistý index trhu práce je rozdílem mezi procentem zaměstnavatelů, kteří budou počet zaměstnanců zvyšovat, a těmi, kdo jej budou snižovat. A pro Českou republiku v prvním čtvrtletí roku 2010 je tento index záporný. Má hodnotu minus šest procent," vysvětlila generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Situace tak bude horší než nyní na podzim. Pro poslední kvartál letošního roku totiž převyšovaly propouštějící firmy jen o čtyři procenta.

Ohrožené nejsou stejným dílem samozřejmě všechny obory, ani části republiky. Podle zjištění průzkumu se bude více propouštět na Moravě a také v Praze, kde je index shodně minus sedm procent, zatímco v Čechách vyjma Prahy dosáhl jen minus pěti procent.

O svá místa se budou nejvíc bát lidé zaměstnaní v hotelích a restauracích. Tam jsou výsledky průzkumu bezkonkurenčně nejhorší ze všech odvětví. Propouštět tu bude o 37 procent firem víc, než se chystá lidi nabírat.

Radostná není situace ani v zemědělství, u myslivců, lesníků či rybářů, kde byl index minus dvacet procent.

"Takto výrazné propady jsme v dvouleté historii Manpower indexu trhu práce ještě v žádném sektoru nezaznamenali," podotkla Rezlerová.

Naopak dobře se povede lidem, pracujícím ve fnancích, pojištění, nemovitostech a ostatní službách pro podniky, kde je index kladný (čtyři procenta).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Bez práce je půl milionu lidí. A ještě jich přibude
"Dělám v Nošovicích. Jsem otrok." Výpovědi stávkujících
Hotely a restaurace drtí krom krize i konkurence a DPH
Krize je horší, než firmy čekaly, ukázal průzkum
 

Právě se děje

Další zprávy