Bez práce je půl milionu lidí. A ještě jich přibude

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 12. 2009 9:55
Nezaměstnanost je na stejné úrovni jako v září. Bez práce bylo 508 909 lidí.
Krize tvrdě drtí i hotely a restaurace. Na příští rok předpovídají, že zmizí tisíce pracovních míst.
Krize tvrdě drtí i hotely a restaurace. Na příští rok předpovídají, že zmizí tisíce pracovních míst. | Foto: Luboš Tlustý, Hotel Ještěd

Brno - Říjnový pokles nezaměstnanosti byl jen zhoupnutím na houpačce sezónních prací. V listopadu totiž její míra vystoupala zpět na 8,6 procenta, tedy na stejnou úroveň, na níž byla v září.

Počet lidí bez práce se tak opět vrátil nad půl milionu. Podle právě zveřejněných informací Ministerstva práce a sociálních věcí hledalo pracovní příležitost v listopadu 508 909 lidí.

Ve srovnání s předchozím rokem stoupla míra nezaměstnanosti o 3,3 procenta, nezaměstnaných přibylo 188 tisíc. Směr vývoje se nezměnil ani u pracovních míst. Za měsíc jich opět ubylo, a to 2 879, v některých částech republiky připadá na jednu volnou pozici přes šedesát nezaměstnaných.

"Na přírůstku míry nezaměstnanosti se podepsal jak vyšší přírůstek nových nezaměstnaných, tak nižší počet osob vyřazených z evidence úřadů práce. Trh práce je tedy zamrzlý a vývoj pro příští měsíce zatím neskýtá žádné optimistické vyhlídky," komentoval údaje hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Úřady práce zapsaly do svých databází více lidí než před měsícem v 67 někdejších okresech, v deseti okresech nezaměstnanost klesala. Nejvíc na Mostecku o 1,1 procenta, ostatní úbytky nedosáhly ani úrovně jednoho procenta. Naopak nejvíc lidí přišlo v listopadu o práci na Jesenicku, kde se míra nezaměstnanosti zvýšila o 14,2 procenta.

"Měsíční výdaje státu na podpory v nezaměstnanosti jsou zhruba dvojnásobné v porovnání s minulým rokem. Do listopadu šlo z rozpočtu k těmto účelům zatím 13,9 miliardy. Zvýšil se nejen počet lidí pobírajících příspěvky, ale i průměrná podpora, kterou letos zvedli propuštění s vyššími mzdami," upozornil Tomáš Vlk z Patria Finance.

Léta klesající křivka nezaměstnanosti v Česku se vrátila k růstu v posledních měsících loňského roku. Odborníci odhadují, že na začátku toho příštího se přehoupne přes obávanou hranici deseti procent.

Pracovní místa jsou zaklínadlem

Přestože ekonomika už pomalu nabrala kurz ven z krize, míra nezaměstnanosti ji bude následovat se zpožděním. Například v recesí silně zasaženém stavebnictví se odboráři s majiteli firem dohodli, že v zájmu zachování pracovních míst se nebudou výrazněji zvyšovat platy. Stejnou dohodu uzavřeli i železničáři.

Právě stavebnictví však s dalším úbytkem pracovních míst počítá. Optimističtější vize mluví o konci devíti tisíc pracovních míst do tří let, ty pesimističtější dokonce o 116 tisících místech.

A o konci pracovních míst mluví i majitelé hotelů a restaurací. Krom šetřících Čechů, kteří jim přinášejí letos menší výdělek než v minulosti, je silně zasáhl především úbytek turistů ze zahraničí. Restauratéři tvrdí, že pro příští rok to může ohrozit v jejich oboru až devět tisíc pracovních míst, hoteliéři přidávají další tisíce.

 

Právě se děje

Další zprávy