Hotely a restaurace drtí krom krize i konkurence a DPH

Ekonomika Ekonomika
7. 12. 2009 16:42
Tržby letos vražedně klesaly a příští rok prý nebude lépe.
Největší pokles zájmu trápí dražší restaurace. Ilustrační foto.
Největší pokles zájmu trápí dražší restaurace. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dost neradostnou budoucnost před sebou vidí majitelé i zaměstnanci českých hotelů a restaurací. Informovala o tom dnes Asociace hotelů a restaurací. Podle ní bude letošní pokles tržeb pokračovat nejméně stagnací.

"Pokud jsme se už dostali na dno, pak křivka vývoje bude mít tvar písmene L," uvedl generální sekretář asociace Václav Stárek.

Hotely podle něj kromě zmenšujícího se počtu hostů trápí i silný tlak konkurence. Asociace odhaduje, že jen v letošním roce přibylo v Česku téměř 8 tisíc nových pokojů. Největší síle konkurence čelí majitelé pražských hotelů, kam letos přišly další světově rozšířené řetězce.

Přitom výnosy na jednotlivý pokoj letos klesly o 35 procent, což u čtyřhvězdičkových hotelů představuje tržbu 1000 korun za pokoj. Prezident asociace varoval, že řada hotelů z trhu zmizí a o práci přijdou tisíce lidí zaměstnaných ve službách.

Restauratéři jsou ve svých údajích ještě konkrétnější. Podle nich hrozí, že pokud nepřejdou restaurace do skupiny služeb s nižším DPH, může o práci přijít až devět tisíc lidí. Při odhadu vychází ze studie Univerzity Karlovy.

Nejohroženější jsou při tom velké restaurace s vyššími cenami. Zástupci asociace informovali, že restaurace kvůli snaze lidí šetřit a ubývajícímu počtu turistů letos přijdou asi o osm miliard na tržbách v porovnání s loňským rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy