Průkopníci farmacie prohráli spor o továrnu na léčiva

Tomáš Fránek
7. 12. 2009 11:41
Nejvyšší soud zamítl dovolání 22 členů rodiny Fragnerových, kteří chtěli náhradu za znárodněný podnik

Brno - Po šestnácti letech soudních sporů je to jasné. Zástupci rodiny Fragnerových, která patří mezi průkopníky farmaceutického průmyslu v Česku, nedostanou náhradu za to, že jim stát v roce 1946 na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše zabavil továrnu na léčiva v Praze.

Fregnerovi chtěli za zabavenou továrnu získat až 150 milionů korun.

Na peníze nárok nemáte

Továrna je dnes součástí úspěšné společnosti Zentiva, která po válce vytvořenou státní firmu Spofa ještě jako společnost Léčiva zprivatizovala. Firma, kterou převzala letos francouzská farmaceutická skupina Sanofi-Aventis, se k tradici Fragnerových stále hlásí.

Podle Nejvyššího soudu nemají Fragnerovi podle platných zákonů na odškodnění právní nárok. Obvodní soud v Praze 5 sice před rokem rozhodl, že Fragnerovi mají celkem dostat jako náhradu za továrnu asi deset milionů korun, Městský soud v Praze ale tento verdikt zrušil, nyní to potvrdil i Nejvyšší soud.

Ten potvrdil s odkazem na verdikty Ústavního soudu, že náhradu Fragnerovi nedostanou. Rozhodnutí o tom, že rodina nedostane peníze, je podle Nejvyššího soudu správné, a není ho proto potřeba zrušit.

Znárodnění továrny se uskutečnilo v roce 1946 na základě Benešových dekretů.  Šlo o jeden z dekretů, díky kterému stát získal továrny v klíčových průmyslových odvětvích, například hutě, energetické a zbrojařské podniky.

Naděje zhasla

Kvůli tomu, že se vše stalo před únorem 1948, nemohli Fragnerovi podnik získat zpět v restituci. Podle dekretů však měla rodina dostat za továrnu náhradu - to se však až do února 1948 nestihlo a potom už stát řízený komunisty žádné peníze nevyplatil.

Po roce 1989 to vypadalo, že se Fragnerovi dočkají spravedlnosti, měli získat deset procent ze společnosti Léčiva (Zentiva), která továrnu privatizovala. Stát ale nakonec rozhodl, že se Fragnerovi privatizace zúčastnit nemohou.

Potomci zakladatele Léčiv vyčíslili svůj nárok zhruba na 150 milionů korun. Ten vychází z ocenění národního podniku Léčiva při jeho privatizaci, kdy byla jeho cena určena na 1,5 miliardy korun.

Rodina zakladatele farmaceutické továrny už také avizovala, že si kvůli šestnáct let trvajícímu sporu bude stěžovat na soudní průtahy.

 

Právě se děje

Další zprávy