Obrat k lepšímu? V USA zaniklo jen 11 tisíc míst

hp
4. 12. 2009 15:55
Odborníci přitom čekali, že zanikne až 130 tisíc pracovních pozic
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Ve Spojených státech zaniklo v listopadu jen jedenáct tisíc pracovních pozic mimo zemědělský sektor. To je nejméně od prosince 2007. Dnes zveřejněná data ministerstva tak naznačují, že by se situace na pracovním trhu mohla pomalu začít zlepšovat.

Nezaměstnanost v listopadu ve Spojených státech klesla oproti 10,2 procenta v říjnu o dvě desetiny. Revidované údaje ze září a října navíc ukázaly, že během těchto měsíců ztratilo práci přibližně 159 tisíc lidí, což je méně, než ministerstvo původně uvádělo.

Odborníci, které oslovila agentura Reuters, přitom očekávali, že se míra nezaměstnanosti udrží na 10,2 procenta a během listopadu na trhu práce zanikne až 130 tisíc míst. Výsledná čísla tak jsou pro analytiky překvapující.

I přesto, že americká ekonomika začala po několika čtvrtletích poklesu konečně růst, stále přetrvávají mezi odborníky obavy, že by slabý pracovní trh mohl oživení ekonomiky zbrzdit.

V prosinci 2007 ztratilo práci kolem 120 tisíc lidí a každý další měsíc přibývaly desítky tisíc dalších nezaměstnaných. Podle údajů amerického ministerstva práce přišlo dosud o svou práci přes 7,2 milionu lidí.

Na počátku tohoto roku se ale tempo propouštění zaměstnanců začalo zpomalovat. Analytici navíc věří, že se vývoj na recesí poškozeném pracovním trhu výrazně obrátí v první polovině příštího roku, kdy se očekává nárůst počtu pracovních míst.

Podle analytika z burzovní společnosti Fio Robina Koklara by situaci na americkém pracovním trhu mělo pomoci zlepšit i prodloužení pracovní doby.

"V listopadu se zvýšila týdenní pracovní doba na 33,2 hodiny, což je známka, že v blízké budoucnosti mohou společnosti nabírat nové zaměstnance," tvrdí Koklar.

 

 

Právě se děje

Další zprávy