Krize vyrábí průmyslové špiony, zjistil průzkum

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 11. 2009 16:15
Pokud by se cítili ohroženi, téměr polovina zaměstnanců by zneužila data svého zaměstnavatele.
Nejspíš mě propustí. Mám si stáhnout kontakty na klienty? Ilustrační foto.
Nejspíš mě propustí. Mám si stáhnout kontakty na klienty? Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Ekonomická krize a s ní související nezaměstnanost má neblahý vliv na vztah „kancelářských krys" k citlivým datům jejich zaměstnavatele. Přes 40 procent zaměstnanců z kanceláří by si sebou na nové místo vzalo citlivé informace, pokud by je zaměstnavatel vyhodil.

Zjistil to průzkum mezi šesti stovkami kancelářských zaměstnanců v Londýně a New Yorku, který uskutečnila společnost Cyber-Ark. Jedna třetina dotázaných také připustila, že by důvěrné informace své firmy využili, pokud by práci sháněl člen rodiny nebo někdo z přátel. O výsledcích průzkumu informovala agentura Reuters.

Méně loajální se ke svému zaměstnavateli cítí čtvrtina dotázaných, 39 procent z nich by neváhalo stáhnout si informace o zaměstnavateli, které by využila konkurence. Stačilo by k tomu, aby měli tušení, že se je firma chystá propustit.

„Ačkoliv sledujeme záblesky naděje v ekonomice Spojených států i Spojeného království, důvěra zaměstnanců byla otřesena," konstatoval ředitel britské pobočky Cyber-Ark Mark Fullbrook.

Průzkum podle něj dokazuje, že mnozí zaměstnanci jsou ochotni udělat téměř cokoliv, aby si pojistili své místo, nebo zvýšili svou cenu na pracovním trhu. A to včetně trestného činu.

Jako první by tito špioni vytvoření ekonomickou krizí pásli po údajích a kontaktech týkajících se zákazníků. Na první místo je postavilo 29 procent dotázaných.

Přitom plných 85 procent lidí si plně uvědomuje, že stažení informací od svého zaměstnavatele pro třetí stranu je nelegální.

 

Právě se děje

Další zprávy