Hrobníky školí ministerstvo. Vlastní školu nemají

jem
23. 11. 2009 14:00
Nové hrobníky si musí školit Ministerstvo pro místní rozvoj, učiliště pro ně není.

Praha - Celkem sedmnáct hrobníků, kteří o sobě mohou tvrdit, že jsou pro svou práci oficiálně kvalifikovaní, působí v České republice. Tento údaj zveřejnilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

A to má o počtu vyškolených hrobníků dobrý přehled, protože samo dohlíží na jejich vzdělávání. Učiliště s příslušným oborem totiž v Česku chybí. Proto ministerstvo pořádá nejen zvláštní kurzy, ale zajišťuje i přezkoušení absolventů.

Jedno takové přezkoušení proběhlo tento víkend. Celodenní zkoušku pod dohledem autorizované osoby ministerstva, která ověřila jejich odborné a praktické dovednosti k výkonu povolání hrobníka, složili oba kandidáti v sobotu na veřejném hřbitově ve Velkých Karlovicích.

Samotná "zkouška na hrobníka" se skládá z teoretické a praktické části. Během ní musí adept vysvětlit například způsob dezinfekce pracovního oděvu a pomůcek nebo rozdělit hrobová místa podle druhů.

V praktické části pak kandidát předvede například výběr ochranných pomůcek pro otevření a výkop hrobu nebo otevření a uzavření urnového hrobu, včetně takzvaného spárování a umytí.

Získání dílčí kvalifikace hrobník je prvním krokem k získání úplné kvalifikace správce pohřebiště. Teprve ta plně nahradí u nás chybějící tříletý učební obor provozování pohřebiště, ukončený výučním listem. 

Dílčí kvalifikaci hrobník získalo od roku 2008 už celkem 17 hrobníků, včetně jedné ženy. Ne všichni kandidáti však byli během zkoušky úspěšní. Zkouška pro další dva přihlášené zájemce je předběžně plánována na únor 2010 v Říčanech u Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy