Třinácté platy?Jen tam, kde tržby jistí monopol či stát

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 11. 2009 11:15
Aktuálně.cz zjišťovalo, zda se někde budou vypisovat předvánoční prémie
Tak málo? Letošní předvánoční bonusy krize pěkně zkrouhne. Ilustrační foto.
Tak málo? Letošní předvánoční bonusy krize pěkně zkrouhne. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Podniků, které v krizovém roce rozdají mimořádné předvánoční odměny či dokonce "třinácté platy", bude letos velmi málo. Dotazník, který Aktuálně.cz rozdalo mezi odborové svazy, jež mají o odměňování v jednotlivých firmách přehled, potvrdil, že většina managementů se soustředí především na vyrovnané provozní rozpočty pro příští rok.

Energetika se má dobře, stavebnictví ne

Již tradičně štědré bude rozdělování z balíku peněz, které obyvatelé svěřují státu na daních a on s nimi pak dál hospodaří. "Společnosti, které se například podílejí na státních zakázkách a měly letos práce dost, budou benefity vyplácet. Ostatní těžko," shrnul za strojírenství Josef Středula, šéf největšího českého odborového svazu Kovo.

Velmi podobně bude situace vypadat ve firmách, kde drží nad zaměstnanci patronát Odborový svaz chemie.

"Třinácté platy nejsou určitě obecný jev. Například plastikářství nebo gumárenství jsou silně navázané na automobilový průmysl a tento bonus tam většinou nepřichází v úvahu. Spadá pod nás ale také energetika nebo teplárenství. Tam byly dopady krize minimální. Vím, že některé firmy vyplatí třinácté platy ve výši 100 až 150 procent," upozornil šéf svazu Chemie Zdeněk Černý.

Podle něj hraje roli i velikost firmy. Velké většinou snášejí krizi lépe, pokud jejich obor nezasáhla recese plnou silou.

Jsou však obory, kde mohou lidé na štědrou předvánoční prémii rovnou zapomenout. Například stavebnictví. "Tam, kde je hlavním výrobním programem pozemní stavitelství, tedy například bytová výstavba, je situace hodně špatná. Nejen třinácté platy, ale nejspíš ani žádné mimořádné odměny tam nepřipadají v úvahu," konstatoval předseda svazu Stavba Stanislav Antoniv.

Zpátečka, kterou zařadila většina developerů zaměřených právě na výstavbu bytů, ale i kancelářských prostor, ovlivní i ty, kdo vyrábějí stavební hmoty.

Úplně mohou na předvánoční přilepšení zapomenout i zaměstnanci v dopravě. U nich však tento typ bonusu nebyl běžný ani před příchodem krize.

"V tomto odvětví to není obvyklé. Ale v úvahu nepřipadají letos ani jiné mimořádné odměny. Doprava, především nákladní, je krizí silně postižena, některým spadly zakázky o víc než 80 procent. Tam se rozhoduje o přežití, rozhodně ne o odměnách," vysvětlil Luboš Pomajblík, předseda Odborového svazu dopravy.

Odměny klesají napříč profesemi

Některé společnosti od třináctých platů upouštěly už dávno před vypuknutím krize. Nahrazovaly je systémem odměn, které jsou víc motivační.

Podle průzkumu Merces.cz klesl počet těch, kdo jej dostanou, i letos. "Ke konci třetího čtvrtletí má letos slíbený třináctý plat asi 31 procent lidí. Vloni na konci září to bylo 34 procent. Třinácté platy jsou letos o čtyři procenta nižší než vloni," uvedl Dalibor Jakuš, jednatel společnosti Profesia, která průzkum provádí.

I nadále platí, že třináctý plat je spíše výsadou vysokoškolsky vzdělaných lidí pracujících u velkých zahraničních firem. Jiné odhady proto mluví o mnohem nižším podílu lidí, kteří tento bonus dostávají.

Podle průzkumu však klesá výše odměn obecně napříč profesemi. Pokles je znát především na výši průměrných ročních odměn. Zatímco vloni je dostala téměř čtvrtina lidí, letos na ně dosáhne sotva pětina.

"Je to pochopitelné. Podle našich informací například jen čtvrtina firem hlásí, že jim v posledním čtvrtletí stoupají zakázky. Ostatní jich buďto nemají dost, nebo jejich počet stagnuje. Na mimořádné odměny tedy nejspíš nepomýšlejí. A pokud ano, pak budou určitě nižší," podotkl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
ČSSD má plán, podrží státním úředníkům vyšší platy
Manažeři přijdou o desítky tisíc, peníze si vezme stát
Osm tisíc jako minimální mzda? Může být i dvojnásobná
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit
 

Právě se děje

Další zprávy