Volných míst na internetu přibývá. Klíčem je ale praxe

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2009 16:57
Stoupající nezaměstnanost "zlevnila" zkušené pracovníky. Absolventi bez ní mají těžší hledání.
Nabídka pozic na internetu se zlepšuje.
Nabídka pozic na internetu se zlepšuje. | Foto: Jan Langer

Brno - Místa přestala mizet a začala přibývat. Přestože na Úřadech práce pokračuje úbytek volných pracovních pozic, internetový portál Jobs.cz letos poprvé zaznamenal výraznější nárůst nabízených míst.

V říjnu jejich počet narost o více než tři stovky, zatímco do srpna jen klesal a v září jich přibylo sotva pár desítek. Za dobrou zprávu mohou tento vývoj považovat především zájemci o práci s praxí.

„I přes celkový nárůst dál klesá počet volných pozic vhodných pro absolventy. Firmy i nadále dávají přednost lidem s praxí před čerstvými absolventy, a to i proto, že uchazeči s praxí jsou teď na trhu práce daleko dostupnější a za příznivější cenu," vysvětlil Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která portál provozuje.

Čerství absolventi škol dostávají nejvyšší nástupní plat i nadále v oblasti informačních technologií. I když i v tomto oboru srazila krize platy, dál se drží nad průměrem.

Vysoko si na pracovním trhu stojí i absolventi s úzce zaměřenou specializací, především v technických a přírodovědných směrech. Klíčovým slovem ale zůstává i nadále praxe. V nástupním platu může pro absolventa bez praxe znamenat i pět tisíc korun měsíčně méně než u jeho kolegy s praxí.

 

Právě se děje

Další zprávy