Pojistěte se proti stávce v MHD, vyzývají pojišťovny

hp
9. 11. 2009 15:24
Proti vlastní stávce se však podniky pojistit nemohou
Stávkující taxikáři blokují příjezd k terminálům letiště Ruzyně. Ilustrační foto.
Stávkující taxikáři blokují příjezd k terminálům letiště Ruzyně. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tuzemské pojišťovny uvažují, že by začaly nově nabízet firmám možnost pojistit se proti škodě, které jim způsobí stávka v nějakém jiném podniku. Upozornila na to Asociace českých pojišťovacích makléřů a připomněla tak hrozbu z posledních hodin, že pražská MHD zastaví provoz.

Firmy se například ve světě běžně mohou pojistit proti tomu, že se jejich zaměstnanci nestihnou dostat včas do práce.

Podle místopředsedy asociace Ivana Špirakuse se takové pojištění vztahuje na stávky všech podniků, které nějak poškodí pojištěného. Jako příklad z minulosti uvedl stávky železničářů, kvůli kterým nedorazilo zboží či suroviny včas.

"Na českém trhu zatím o takové pojištění není mezi klienty zájem, a proto jej ani domácí pojišťovny nenabízejí. Ovšem dosavadní sociální klid v Česku se vlivem postupující krize může rychle změnit. Řada podniků je navíc stále více závislá na svých obchodních partnerech v zahraničí a může je tedy poškodit," říká Špirakus s tím, že se může jednat i o dopravní stávku na druhém konci světa. 

Pojištění se ovšem nevztahuje na stávku ve vlastní firmě. Vždy se musí jednat o podnik, který je na pojištěném nezávislý. Firma se ale musí ale pojistit včas, tedy ještě v době, kdy o stávce nikdo neinformoval, a to ani média, a stávka bezprostředně nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy