Čeká vás datový kolaps, varují experti firmy

hp
2. 11. 2009 10:43
Technologické společnosti EMC a S CZ varují firmy před nadbytečným ukládáním firemních dat
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Pokud budou firmy v Česku nadále ukládat na firemní disky tolik dat jako doposud, může se jim zhroutit systém, varují technologické společnosti EMC a S&T CZ.

Podle analýzy těchto dvou společností se objem dat uložených na firemních discích neustále zvětšuje. "Ročně ve firemním sektoru vzroste množství dat o čtyřicet až šedesát procent," uvádí v tiskové zprávě společností odborník na zálohování dat ze společnosti EMC Vladimír Kyša.

Firmy přitom podle nich uchovávají až devadesát procent dat zbytečně, a v nashromážděných datech se tak mohou postupně začít ztrácet. Většinu z nich na discích tvoří audiovizuální data a obrazová dokumentace. Těch přibývá díky postupné digitalizaci všech dat.

"Průměrná firma o padesáti zaměstnancích vyprodukuje 2 TB dat, což představuje zhruba 40 GB dat na uživatele," říká v tiskové zprávě technologický expert společnosti S&T CZ Petr Diviš.

Společnosti proto varují všechny firmy, aby začaly ukládání a zálohování firemních dat řešit, jinak by také mohly za několik let či měsíců o uložená data přijít. Řešením podle nich není ani ukládání dat na nová zálohovací média.

"Čím více zálohovacích médií firma spravuje, tím větší je riziko jejich selhání, poškození nebo ztráty. Během let se navíc může shromáždit tolik dokumentů, že najít ten potřebný bude v záplavě záložních disků zhola nemožné," varuje Diviš.

Technologičtí experti navrhují firmám takzvanou deduplikaci dat, tedy odstranění nadbytečných kopií dat, které mohly vzniknout kvůli špatnému způsobu zálohování dat nebo prostě kvůli chaosu ve firemní síti. "V takových firmách i při dodržování běžných pravidel je duplicita zálohovaných dat více než devadesátiprocentní," uvádí ve zprávě Kyša.

Ani zálohování dat pokročilejšími metodami však není dostatečně úsporné. Experti proto navrhují novou metodu, která dokáže data na disku "zhustit" tak, že se tam žádné zbytečné informace neopakují.

"Překvapivě třeba textový soubor, fotografie nebo video obsahují na základní úrovni spoustu společných datových bloků. Nové technologie umějí soubory rozkouskovat na miniaturní částečky a ty pak porovnávat mezi sebou. Pokud se některé části opakují, zbytečně je na disk neukládají," dodal pro vysvětlení Kyša.

 

Právě se děje

Další zprávy