Nezaměstnanost v Evropské unii je nejvyšší za devět let

hp
30. 10. 2009 11:37
Nezaměstnanost v Evropské unii v září stoupla o desetinu procenta.

Praha - Nezaměstnanost v Evropské unii za měsíc září stoupla o desetinu procenta na 9,2 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl Eurostat.

V porovnání se stejným měsícem loňského roku, kdy se míra nezaměstnanosti pohybovala kolem 7,1 procenta, se tak jedná o více jak dvouprocentní růst a také nejvyšší číslo za devět let. 

Během září na území Evropské unie přibylo 286 tisíc nezaměstnaných. Celkově tak počet lidí bez práce vzrostl na 22,123 milionů, z nichž téměř tři čtvrtiny žijí v eurozóně.

Mezi členy Evropské unie s nejnižší nezaměstnaností patří Nizozemí s 3,6 procenta a Rakousko s 4,8 procenta. Naopak nejhorší situace je v Lotyšsku, kde Eurostat eviduje míru nezaměstnanosti 19,7 procenta a ve Španělsku, kde dosáhla 19,3 procenta.

Česká republika má podle údajů Eurostatu, který pro výpočet používá jinou metodu než Ministertsvo práce a sociálních věcí, sedmiprocentní nezaměstnanost.

V porovnání s minulým rokem vzestup nezaměstnanosti zaznamenaly všechny země Unie. Rekordmanem v jejím růstu jsou však státy Pobaltí.

V Lotyšsku je oproti loňsku dvakrát tolik lidí bez práce. Hodnota vzrostla z 8,1 procenta nezaměstnaných na 19,7 procenta. V Estonsku při porovnání čísel z druhého čtvrtletí roku 2008 a 2009 vzrostla nezaměstnanost z 4,1 na 13,3 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy