Zemědělci lijí mléko do polí. Je pro ně příliš levné

jem
29. 10. 2009 13:54
Čeští producenti mléka neví kudy kam, kvůli nízkým výkupním cenám na protest vylévají mléko do polí, Ministerstvo zemědělství je chlácholí a slibuje, že EU pomůže.
Pole v Puklicích u Jihlavy zavlažili asi 100 tisíci litry.
Pole v Puklicích u Jihlavy zavlažili asi 100 tisíci litry. | Foto: Jan Langer

Praha - Zemědělci z celé republiky začali dopoledne vyléváním mléka protestovat proti nízkým výkupním cenám. Jako první teklo mléko do pole v Ústí nad Orlicí, poté se přidali zemědělci na Blanensku.

Později teklo mléko proudem také ve Zlínském kraji, kde pole spolkla přes 41 tisíc litrů kravského mléka. Nejsilnější protesty jsou předpokládány na Vysočině, kde je produkováno nejvíce mléka v České republice.

Ministerstvo zemědělství vydalo k protestům písemné stanovisko, ve kterém vyjadřuje politování nad tíživou situací producentů mléka, ale i nad znehodnocením "drahocenné potraviny." Ministerstvo dále ujišťuje, že se problém snaží řešit a podporuje všechny kroky, které by mohly zemědělcům pomoci.

Ministerstvo spoléhá na zemědělskou politiku Evropské unie. „ČR počítá od roku 2010 s podporou trhu s mlékem také prostřednictvím článku 68. Ten umožňuje převést až 3,5 procenta z národní obálky na speciální programy a mléko bude upřednostněno - to představuje ve finančním vyjádření dalších přibližně 800 mil. korun," píše se v tiskovém vyjádření úřadu.

Další "europomocí," která by podle ministerstva měla českým zemědělcům ulevit, je začlenění mléka mezi sektory, pro které lze v případě krizové situace přijmout zvláštní opatření. V Lucemburku byl také minulý týden schválen dokument, na jehož základě bude do evropského mlékárenského průmyslu přesměrováno 280 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy