V Německu překvapivě ubylo nezaměstnaných

ČTK
29. 10. 2009 13:20
Počet nezaměstnaných v Německu v říjnu překvapivě klesl.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Počet lidí bez práce v Německu v říjnu podle předběžných a sezonně přepočtených údajů klesl o zhruba 26.000 lidí. Oznámil to dnes tamní úřad práce.

Výsledek je velkým překvapením, protože analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že počet lidí bez práce naopak o 20.000 vzroste.

Celkem je tak v největší evropské ekonomice bez práce 3,427 milionu lidí. Míra nezaměstnanosti se snížila na 8,1 procenta, zatímco v září činila 8,2 procenta.

Na německý trh práce nepříznivě doléhá současná globální krize, se kterou se potýká většina vyspělých ekonomik. Podle úřadu práce je zatím příliš brzy na to, aby se dal v ekonomice čekat zásadní obrat.

"Hospodářská krize se na trhu práce projevovala i v říjnu," řekl šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise. "Tyto dopady se ale v posledních měsících poněkud zmírnily," dodal.

Pokud by se nebral v úvahu sezonní přepočet, pak se počet lidí bez práce snížil o 117.834 na 3,229 milionu. Míra nezaměstnanosti by podle této metodiky klesla z osmi na 7,7 procenta. V srpnu činila 8,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy