V Česku přibývá lidí, kteří se nedokáží vrátit do práce

Karel Toman
1. 11. 2009 13:51
Déle než rok žije v Česku na dávkách polovina nezaměstnaných. Už osmý rok v řadě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Polovina nezaměstnaných v Česku je bez práce déle než rok. A to už osm let za sebou. Vyplývá to ze studie Institutu rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické v Praze

"V roce 2008 dosáhl v České republice podíl dlouhodobé nezaměstnanosti na nezaměstnanosti celkové hodnoty 51,5 procenta. To v praxi znamená, že 114 tisíc lidí bylo bez práce více než rok. To je alarmující číslo," upozornil ředitel institutu Miroslav Křížek.

Ze studie proto vyplývá nápadný rozpor.

V nezaměstnanosti jako takové si Česká republika stojí velmi dobře a její míra je výrazně lepší než průměr EU. "V poměru dlouhodobě nezaměstnaných k celkovému počtu nezaměstnaných osob v roce 2008 byla však Česká republika čtvrtá nejhorší v Evropě," uvádí zpráva ke zjištěním studie.

Něco je špatně

Podle Křížka se navíc tento poměr nemění už od roku 2001. Studie přitom zkoumala nezaměstnanost v Česku od roku 1993.

Studie navíc poukázala na vážný problém. "U této skupiny obyvatel je dokázáno, že je jen velmi malá pravděpodobnost jejich návratu do zaměstnání," píše zpráva. Neobvykle mnoho lidí tedy v Česku žije jen z dávek sociálního státu.

Nic na tom nemění ani fakt, že kvůli vlně propouštění momentálně podíl dlouhodobě nezaměstnaných na celkovém počtu lidí bez práce klesá.

"Tato anomálie během několika měsíců odezní a poté očekáváme opět návrat k původní hodnotě kolem padesáti procent," je přesvědčen ředitel Křížek.

Příčiny situace vidí Institut rozvoje podnikání v nepružně nastaveném trhu práce spolu s příliš štědře nastaveným sociálním systémem. "Ten dostatečně nemotivuje lidi bez práce k hledání zaměstnání a podporuje šedou ekonomiku," konstatuje zpráva.

"Pokud se nemalému počtu nezaměstnaných vyplácí pobírání sociálních dávek v kombinaci s prací načerno víc, než regulérní zaměstnání, je zde něco špatně." uzavírá Miroslav Křížek.

 

Právě se děje

Další zprávy