Slovenský recept na krizi: "znárodnit" větší firmy

Ekonomika Ekonomika
29. 10. 2009 9:38
Podle návrhu zákona nesmí podniky s více než 500 lidmi propouštět ani být prodány
Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava - Slovenská vláda schválila zákon, podle kterého může každé větší firmě zakázat hromadné propouštění, přerušit provoz a prodávat majetek pod cenou.

Tato omezení se budou týkat podniků, které vláda vyhlásí za strategické. Na každou takovou firmu bude mít navíc stát předkupní právo v případě, že by se ji majitelé nebo správci rozhodli prodat.

Vláda tvrdí, že tím chce zachránit podniky před důsledky krize, jak informoval slovenský deník Pravda.

Podnikatelé ale naopak varují, že jde o omezování vlastnictví na hranici ústavnosti. Zákon bude moci vláda uplatnit proti všem firmám s 500 a více zaměstnanci, významnými dodavateli energií a motorových paliv nebo provozovateli vodovodů a čističek odpadních vod.

Hromadné propouštění letos na Slovensku postihlo hlavně zaměstnance firem dodávajících pro automobilový průmysl. Zaměstnavatelé argumentovali tím, že pokud by nesnížili stavy, hrozil by při nižších objednávkách krach celé továrny.

Pokud by ale zákon začal platit a vláda by daný podnik označila za strategický, napříště by už tyto firmy propouštět nemohly.

Znárodnění jako protikrizové opatření

Podnikatelé proto považují zákon za špatný. „Jde o omezení vlastnických práv. Je přece normální, že pokud se firma dostane do problémů, majitel ji prodá za nižší cenu a nový vlastník do ní investuje," řekl ředitel Podnikatelské aliance Slovenska Robert Kičina.

Deník SME má v motivech Firova SMERu jasno a nijak se tím netají.
Deník SME má v motivech Firova SMERu jasno a nijak se tím netají. | Foto: Aktuálně.cz

Ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek z Ficova Smeru však zákon naopak považuje za protikrizové opatření. Zákon by měl totiž platit dočasně jen do konce příštího roku. Jahnátek předpokládá, že parlament zákon urychleně schválí, aby se dal ihned využít v případě Nováckých chemických závodů, které jsou v konkurzu kvůli pokutě z Bruselu.

Vláda by pak mohla chemičku vyhlásit za strategickou nejpozději do termínu přihlašování pohledávek, který uplyne za necelé čtyři týdny. Pokud to kabinet nestihne, získá na továrnu předkupní právo za cenu určenou znalcem.

Kolik by daňové poplatníky chemička se skoro dvěma tisíci zaměstnanci stála, není jasné. Účetní hodnota je necelých 53 milionů eur, tedy asi 1,4 miliardy korun.

„Tržní cena je ale jiná než účetní," upozornil Jahnátek. Ministr předpokládá, že stát by v podniku nepůsobil dlouho. „Jde jen o období, než se podnik stabilizuje," tvrdí Jahnátek. Stát by pak podle něj pro podnik našel soukromého vlastníka.

 

Právě se děje

Další zprávy